Den som ständigt får höra att han är svag, kommer till slut att tro på det. Och med övertygelsen kommer också beteendet, känslorna och de oundvikliga resultaten: han blir svag på riktigt. Det här är en livsfarlig fälla som måste undvikas till varje pris.

Offermentalitet och olycka

Den gamle tyske filosofen Nietzsche pratade ofta om domesticering av människor, hur framförallt religion gjorde så att vi förträngde det djuriska och kraftfulla i oss – och blev veklingar. Nu vet jag inte om religion är så mycket av en bov i dramat längre, det handlar om tidsandan och samhället i stort. Det pågår ett samarbete här i västvärlden som gör att människor tror att de är svagare än de egentligen är, och det föder en offermentalitet som gör dem olyckliga. Vi är alla delaktiga i detta samarbete, och vi måste se upp.

Svaghet från tro

Jag läser just nu en bok, ”När barnen tog makten” som handlar om hur vi hamnat i en speciell situation här i Sverige, med barn som får bestämma över vuxna, och samtidigt blir lärda att precis allting är farligt. Och inser kopplingen till alla kränkta människor i media och sociala medier. Den som tror sig vara svag kommer nämligen, enligt boken, att tåla betydligt mindre. Det är därför man kan bli kränkt över att bli tilltalad med fel pronomen, få ett för kort och koncist meddelande från en automat för hamburgerbeställning (jodå, läs här) med mera. Tänker inte ondgöra mig över dem här, det är mer av ett konstaterande.

Inlärd svaghet

Hästar är fria och starka djur, men vi kan ändå tämja dem och rida på dem. Vet ni hur det går till? Jo, genom att vi lär in underkastelse i dem. Hästarna kommer att tro att de är små och svaga inför människan, inte att de kan döda oss med en enda spark från sina kraftfulla ben. Vi lär dem att de är svaga. Men lärdomen är fel, stämmer inte med verkligheten. Just nu pågår samma sak med människor, och har pågått ett tag. Inlärd svaghet. Det är så det kallas. Det är när man lär någon att den inte klarar saker och ting, behöver hjälp.

Botemedlet

Vi behöver göra motsatsen, med oss själva och med våra barn. Inlärd styrka. Lätt att säga, men hur gör man? Här kommer några enkla råd kring de beståndsdelar som får oss att bli starkare.
1. Utmaningar. Vi som män behöver prövas, kämpa. Utmana dig själv varje dag, och om du inte är lite skraj behöver du öka på utmaningen.
2. Lyckas. Varje dag behöver vi få känna att vi har klarat något. Ett enkelt råd är att börja med att bädda sängen. Låter löjligt, men det är ett känt entreprenörsknep att börja dagen med att lyckas.
3. Misslyckas. Rädslan för att misslyckas håller tillbaka många. Men det är våra tillkortakommanden som lär oss mest, som får oss att utvecklas.
4. Förebilder. Har du kraftfulla förebilder? Entreprenörer, sportstjärnor, vad som helst.
5. Inspiration. Goda nära vänner som säger sanningen, bra musik och filmer som får oss att växa. Vi behöver bränsle för att våga allt det andra.