Vi idealister gnäller tyvärr onödigt mycket – istället för att lägga tid på konstruktivt arbete. Detta blir tydligt i sammanhang där idealister sammanstrålar, som exempelvis Facebook-grupper för olika personlighetstyper. Alla vi som är introverter har nog lätt att falla i fällan.
Träna på att acceptera verkligheten
Jag tror att introverta idealister gärna faller offer för pessimism. Våra tankar surrar ständigt, om vi inte aktivt väljer att jobba med dem. Och det är i regel inga konstruktiva tankar. Är det inte nostalgi och utopiskt tänkande, är det katastroftankar och ältande av hur saker borde ha gjorts istället. Vi idealister borde istället för att fokusera på dåligheter, träna på att acceptera verkligheten.
Faran med jämförelser
Jämförelser är roten till allt lidande. Du kanske åker runt i en bil som du är nöjd med och som går väldigt bra. Den tar dig dit du ska, vilket är syftet med en bil. En dag kommer grannen hem med en ny bil, som är snyggare, nyare, bättre på alla sätt. Plötsligt är din trotjänare inte lika attraktiv längre. Men det är inte din bil som har förändrats, och det är inte heller grannen som har förändrats. Det är din fokus, din tacksamhet som har bytts mot avund. För var dag som går kommer du att gräva dig djupare ner. Börja leta fel på grannen, kanske rentav fundera på hur du skulle kunna förstöra för din granne.
Vad har avundsjuka med idealism att göra?
Exemplet ovan är till för att visa att jämförelser skapar lidande. En idealist bryr sig om andra saker än prylar i regel, som hur samhället ska se ut, hur människor ska bete sig och hur världen ska styras. Hur tror du att en person som är fokuserad på världsfred ser på världen av i dag? Hur det ”borde” vara jämfört med hur det är.
Pragmatikern mår bättre
Jämför med en person som har accepterat att människor slåss och bråkar, krigar och roffar åt sig när de kan. I det sistnämnda fallet finns det inget ideal som skiljer sig från verkligheten. I det förstnämnda – rätt mycket. Det är den där skillnaden som är mängden lidande. Ju större skillnad mellan ideal och verklighet, desto större lidande. När det gäller människors förmåga att hålla sams tycks den minska ju större gruppen blir, vilket vi sett prov på åtskilliga gånger genom världshistorien. Det är alltså rimligt att vara pragmatisk kring detta, även om din önskedröm kanske ser ut på ett annat vis.
Ska du agera eller vara passiv
Oavsett om du väljer att agera för förbättring, eller att fokusera på dig och dina istället – du behöver stärka dig själv. Pessimism är en sjukdom som enklast behandlas genom att jobba med ditt mindset, läsa inspirerande litteratur och omge dig med icke-pessimister. Jag skulle rekommendera en stor dos meditation också. Och skippa nyheterna. De stora viktiga händelserna kommer du att få reda på ändå. Vad grannen har för bil bör med tiden bli mer och mer irrelevant för dig, om du gör rätt.
Här är några artiklar från Maskulint om hur du kan bygga ett starkt mindset:
Släpp fram ditt inre mörker
Tre maximer för styrka – hur du står stark i en svag värld
Växa från prövningar