Smartphonen har kommit in i våra liv som en digital verktygslåda, men samtidigt har den även fört med sig extra stress. I den här artikeln, den andra i serien om att bemästra kommunikation, inriktar jag mig på att ge tips kring smartphoneanvändandet.
Här är första artikeln om att bemästra kommunikation
Prokrastineringsmedlet nummer ett
Ingenting annat i våra liv inbjuder till sådan ineffektivitet som smartphonen. Utan att du vet hur det gått till har du legat där i en hel timme och scrollat Facebook. Eller Instagram för den delen. Ja, personer jag vet klarar 2-3 timmar med lätthet. Och för barn verkar det ännu enklare att få tiden att gå genom att glo på skärmen. Varför blir det så? Jo, för att kroppen är lat, och söker lathet. Den kommer att vara lat om den får chansen. Därför får du inte ge den chansen.
Tips 1: Först och främst måste du ha en plan
Om du inte har bestämt vad du ska göra, slutar det med att du inte gör någonting alls. Om du däremot har en todo-lista eller ett schema kommer det att hända grejer. När allt är klart för dagen – lägg dig med din smartphone och läs ikapp flödena. Men se till att ha en plan även för detta. Vad letar du efter? Hur lång tid avsätter du? Undvik att hamna i gräl om politik och andra dumheter. Själv letar jag intressanta artiklar som kan sparas för senare bruk. I övrigt är det kommunikation och varumärkesarbete som är mitt syfte med smartphoneanvändandet.
Tips 2: Låt dig inte bli störd
Det här har jag tjatat om så många gånger att du som läser artikleln troligen har hört det förr: stäng av notiserna! Främst är det mailen du ska stänga av. Den skall endast kollas under förutbestämda tillfällen, inte så fort det plingar. De behöver inte heller veta så fort någon gett dig en ny like. Döda notiserna för Facebook. Jag har notiserna på för SMS och Facebook Messenger samt Trello – ett verktyg för produktiva samarbeten som exempelvis arbetet med Maskulint. Att tillåta sig att bli störd är att be om sämre fokus.
Tips 3: Lägg undan smartphonen ibland
Det tjafsas och bråkas i vetenskapen, och något egentligt tvärsäkert finns ännu inte att säga om saken: men strålningen från en smartphone kan knappast vara hälsosam. Vidare gör den lysande skärmen så att du blir piggare, och får svårare att somna. Den gör dina ögon irriterade också. Intressant nog har giganter som Steve Jobs och Bill Gates satt begränsningar för sina barns användande av elektronik. Tyvärr har jag ingen källa på detta, men det var någon av de amerikanska nyhetstidningarna som berättade.
Tips 4: Ta bort onödiga appar
Öldrickarappar, fotoprogram som ger dig ett roligt utseende, spel och chatt i all ära – men om du fokuserar på nöjen får du ingenting gjort. Din smartphone är ett potentiellt kraftfullt produktivitetsverktyg. Se till att leta på appar som Trello, Evernote, Todoist, träningsappar, meditationsappar som Headspace, språkinlärningsappar som Dualingo och ljudboksappar som Audible och Storytel. Kolla på videoklipp kan du göra i YouTube, men se till så att du ser något med nytta i – inte bara kattklipp och ryssar som gör galna saker tillsammans.