Den som tydligt visar sin aggressivitet kommer sällan att behöva använda den. Precis som en man med stark fysik sällan behöver slåss. Detta leder till mer glädje och harmoni och generellt sett kommer ditt liv att bli enklare än om du försöker använda din moral och trohet mot konsensus som din styrka.
Skillnad mellan passiv aggressivitet och dold aggression
Jag funderade på om jag skulle använda begreppet passiv aggressivitet istället, men valde i sista stund att inte göra det. Enligt min mening behöver den som döljer sin aggressivitet inte vara passivt aggressiv. Vissa män lyckas bära vreden inombords, utan att småpysa ut den på omgivningen.
Dold aggression – ett nice guy-drag
Om du tänker på de olika serier och filmer som finns, handlar det ofta om en ”snäll kille” som aldrig visar aggression, alltid är förstående och tröstar ledsna tjejer med mera. Detta är den eviga killkompisen. Innerst inne har han förstås motiv, som är allt annat än ädla. En typisk nice guy (läs mer här) som är något helt annat än en good guy. Den här karaktären är så allmänt känd att han till och med förekommer i mainstream-filmer och -serier. Låt det sjunka in en stund.
Godhetssignalerande män hittas även i din vardag. Vilka är det som alltid skriver Facebook-inlägg om hur mycket de bråkat med ”sverigevänner” på sin fritid? Vilka är det som alltid visar att de klimatkompenserat, eller aktivt tar avstånd från män som grupp? Just det. De hade inte behövt vädra sin ”godhet” offentligt, men väljer att göra det ändå. Detta är deras sätt att visa styrka och karaktär.
Förtryckt aggression – en tidsinställd bomb
Jungs idé om ett skuggjag bygger på att förbjudna beteenden och karaktärsdrag förflyttas från synligt till dolt. För den som har ”den snälla killen” som ideal blir det därmed förbjudet att vara mot konsensus. Att säga emot, förutom i sammanhang där det finns en tydlig konsensusnorm, är ytterst obekvämt. Den så kallade åsiktskorridoren är ett bra exempel på detta. Det finns nämligen saker som man inte får tycka som snäll kille. Det här handlar alltså om en konflikträdsla i första hand.
Om den snälla killen, givet att han faktiskt egentligen är kritisk mot vissa av de trendiga idéströmningarna, skulle vinna mycket på att våga visa sin kritik utåt. Genom att göra så uppfattas han som stark, och vinner respekt både hos sig själv och hos andra. Framförallt framstår han som ärlig, då han vågar riskera att vara obekväm genom att gå emot majoriteten.
Han med störst muskler behöver sällan slåss
I konflikter mellan länder är retoriken ofta högljudd och brutal, men procentuellt sett blir det sällan sammandrabbningar. Om någon av parterna istället hade varit mer insmickrande och ödmjuk, ökar potentiellt risken att den starkare parten ska anfalla. Genom att skramla med vapnen undviks konflikt, på sätt och vis.
På samma sätt fungerar det socialt. Den som tydligt visat sig vara uppriktig och inte rädd för att hamna i konflikt, kommer att få respekt från andra. Detta är inte bara ett tecken på underkastelse från andra, utan för att folk faktiskt uppskattar ärlighet. Jag tror inte att det finns någon som inte gillar ärlighet. Däremot kan det vara obekvämt att vara ärlig själv.
Rannsaka dig själv – och må bättre
Det finns nog områden där vi alla undviker att säga vad vi tycker. Vad det beror på kan variera, och ibland är det förstås klokt att helt enkelt vara tyst. Men ibland kan den som vågar säga sin mening vara den som vinner mest. Exempelvis på en arbetsplats. En chef med bisarra idéer som kan äventyra företaget behöver få massivt motstånd. Om så sker kommer chefen att bli tacksam (om han är en bra chef) – du är ju anställd för företagets bästa. I detta fall innebär företagets bästa att ta ner gubben på jorden.
Vilka sammanhang kan du hitta i ditt privatliv, där du håller med utåt sett men egentligen är av en annan mening? Gör du saker för husfridens skull hemma? Låter du barnen få som de vill för att få lugn och ro själv? Låter du svärmor hunsa dig? Fundera över i vilka sammanhang du inte låtsas om att kejsaren är naken. Dela gärna med dig av det du kommer fram till!
Läs även:
Läs mer om positiv aggression här
Sist vill jag ge cred till Jordan Peterson, som inspirerade till denna artikel. Se hans film här nedanför.
Mer om Jordan Peterson här:
Jordan Peterson – ett första steg i mäns uppvaknande?
Femtio nyanser av Dr. Jordan B Peterson