Praktisk stoicism handlar om att kontrollera sina känslomässiga reaktioner, att acceptera utan förakt. Det är dock lätt hänt att denna kontroll endast omfattar de synliga reaktionerna, medan vreden eller föraktet sjuder inombords. Det blir lite av ett spel för gallerierna.
Ett exempel från verkligheten – mitt förakt
När jag åker till mitt arbete vissa dagar händer det att jag kommer iväg för sent, och då undantagslöst hamnar bakom en epa-traktor. Detta är alltså en ombyggd bil, som räknas som traktor och som åker extremt sakta. Dessa epa-traktorer får köras av 16-åringar, vilket är själva anledningen till att så många ungdomar kör dem.
Halv åtta på morgonen är det gott om bilister ute, på väg till jobbet. Vad som händer när det ligger en epa-traktor och puttrar framför, på en väg där det endast är en fil i vardera riktning, och ständig trafik åt båda hållen? Det blir långa köer med arga bilister som riskerar att komma för sent till sina jobb.
Det är mitt eget fel
Personligen brukar jag prata med mig själv i bilen. Utöver väl valda okvädningsord till fordonet i fråga, och dessa förare i synnerhet, väller frustrationen upp i kroppen. ”Fan att jag inte åkte tidigare” säger min hjärna, som dock vet att det oftast beror på att lämningen av barnen till skolan gick trögt. Men likväl: det är mitt eget fel.
Jag skrev i en kommentar på Facebook, till en släkting som också ondgjorde sig över epa-traktorer, att dessa åbäken borde förbjudas. Varpå en annan släkting menade att jag borde gå upp en kvart tidigare. Hur frustrerande hans kommentar än var, så har han ju rätt.
Vad har detta med kontroll av känslor att göra?
Till saken. Det jag vill belysa med detta exempel är hur lätt det är att låta känslorna ta överhanden kring livets små frustrationer. Det är naturligtvis fullständigt meningslöst att brusa upp inombords över vardagshändelser som störningar i trafiken. Reaktionerna kan enkelt hållas privata, i det här fallet genom att inte gnälla (vilket jag dock gjorde med min kommentar på Facebook!). Det är desto svårare att även förbli stilla som ett spegelblankt vatten på insidan. Men det är ändå känslomässighet kring sådant som är viktigast.
Vad jag kan konstatera är att rätt många accepterar saker ”som de är”, som till exempel allt som har med röda pillret (läs mer här: länk) att göra. Men att acceptera utan att beklaga människors natur, hur saker ligger till och att hålla humöret nere? Där misslyckas många, även jag själv ibland. Detta är något som kräver mycket övning, och utöver meditation och andra avslappningsmetoder handlar det mesta om mindset.
Vi måste sluta jämföra
Den som jämför ”hur det är” med ”hur det borde vara” kommer alltid att bli besviken. Detta missnöje har du ingen nytta av. Din idealiserade verklighet har du inte heller någon nytta av. Du har nytta av ideal så länge du strävar efter dem, men verkligheten som den ser ut kan du inte ändra på. Du kan inte backa tiden, varken för dig eller din partner eller någon annan.
Acceptera saker som de är
Du kan inte bli arg på en tiger för att den äter kött, och du kan inte bli arg på vädret för att du får skotta snö. Oavsett hur du reagerar kommer saker att vara som de är. I vissa fall kan du kanske göra något åt saken (skjuta tigern, sätta ett stort tak över din gård), men om du inte kan göra något? Acceptera.
”God, grant me the serenity to accept the things I cannot change,
– Reinhold Niebuhr
Courage to change the things I can,
And wisdom to know the difference.”
Så hur gör jag för att inte bli arg?
Känner du vreden stiga över vad politiker säger, hur din chef bossar runt med dig, att regnet faller, att din partner flirtar med ”killkompisar” på Facebook, att vintern är kall och sommaren myggig? Ja, det är en utmaning som vi delar allesammans. Du behöver göra några åtgärder för att förbättra dig när det gäller dina reaktioner.
- Bestäm dig för att sluta låta känslorna kontrollera dig – att det sker i hemlighet inombords är egentligen inte mer ok än att du skriker rakt ut i rummet
- Låt alltid intrycken sjunka in innan du reagerar – fråga dig vilken vinning det är i att bli arg (ibland finns det vinning – om du behöver säga ifrån på skarpen till någon exempelvis)
- Meditera dagligen, och träna framförallt på att identifiera tankemönster som leder till vrede
- Jag tänkte säga ”undvik nyheter”, men säger istället: dra ner på antalet nyheter, men använd dem för att träna på dina reaktioner
- Undvik människor som tar fram dina dåliga, gnälliga sidor – du är medelvärdet av de fem personer du umgås mest med – kom ihåg det
- Använd humor – se det komiska i alla dumheter som pågår i samhället och över dina egna tillkortakommanden
- Tänk på att livet är kort och fråga dig hur stor del av det du vill ägna åt att klaga och vara missnöjd
- Rör på dig, ät nyttigt och sov ordentligt
- Läs konstruktiva böcker och se upplyftande filmer som kan utveckla dig
- Kom ihåg att du är en potentiell förebild för såväl dig själv, som andra personer du bryr dig om – hjälp även dem att bli bättre
Läs även: