Friedrich Nietzsche är, vid sidan av de gamla grekiska filosoferna, en av de mest kända och mest citerade västerländska filosoferna. Genomgående är det hårdföra och kraftfulla fraser som myntats av denna man, och självklart passar han in på en sida vigd till män och deras personliga utveckling.
Vad är han mest känd för?
Googla ”Nietzsche quotes” och du kommer att hitta en uppsjö citat av denna vresiga tysk. Mest känd är han nog för de olika varianterna av ”det som inte dödar, härdar”. Han var även en mycket stark motståndare mot religion, och kristendom framförallt. I en av sina texter liknade han den katolska kyrkan vid en kennel för människan, där han menade att kyrkan försöker få bort det kraftfulla och djuriska i människan. För Nietzsche var det just detta djuriska kraftfulla som skulle ta oss mot målet: att först bli den sista människan, och sedan övergå i övermänniskan. Nietzsche brukade säga att gud är död, och detta har tolkats på olika sätt. Klart är dock att han absolut ville att människor ska klara sig själva, och mer eller mindre bli sina egna gudar. Flockmentalitet såg han ner på.
Min personliga koppling till Nietzsche
Jag kom personligen in på Nietzsche under en period då jag hade väldigt svårt att passa in i världen. En del personliga problem, trubbel med ungdomskriminalitet, mobbing och med följden att jag anammade en väldigt mörk människosyn. Nietzsches maskulina och kraftfulla filosofi, som dels dömde väldigt hårt och dels manade till styrka på stoiskt vis passade in väldigt väl. Jag hade redan fastnat för extrem metal, som i princip lät som soundtrack till denna tysks skrifter. Nämnda musik hade för övrigt rätt ofta texter med nietzscheanska teman som elitism, styrka, uthållighet och djurisk kraft.
Nihilism och min förståelse
Nietzsche brukar anges som upphovsmannen till den filosofiska strömning som kallas för nihilism. Nihilism kommer från latinets ”nihil est” som betyder ”inget är”, och det syftar på att det inte finns något värden som inte kommer från människans subjektivitet. Inget är rätt, inget är fel. Inget är ont eller gott av naturen. Exakt vad man sedan gör med denna utgångspunkt varierar. Några, som svenska filosofen Hägerström, använder inspirationen i en teori om etik, andra gör andra teoretiska vidareutvecklingar. Andra bygger något rent konkret, nya värden utifrån en helt ny utgångspunkt (det vill säga gör sig fri från samhällets moral och regler, och skapar egen).
Nihilism som ursäkt
Men det finns också de som kallar sig nihilister för att slippa ha någon åsikt om något, och bara slå dank genom livet. I vilket fall har nihilismen påverkat många, och gett inspiration till såväl vetenskap och kultur, som populärkultur och undergroundrörelser. På tal om nihilism fanns det för längesedan en hemsida, Svenska Nihilistsällskapet (förkortad SNUS), som hade en mycket kompetent skribent som gick under namnet Alex Birch. Om det är någon som vet var han gör/skriver i dag, kommentera gärna eller skicka ett meddelande.
Vad kan vi lära oss av Nietzsche?
De lärdomar vi kan ta med oss från Nietzsche är följande (bland annat):
- Du blir stark av att utsätta dig för prövningar
- Du blir svag av att följa flocken, om det inte är en flock som du själv har varit med att skapa
- Viljan att utvecklas kan ta dig hur långt som helst
- Den som tror sig vara svag, kommer att bete sig svagt – den som tror sig vara stark, kommer att bete sig starkt
Om du bara ska läsa en bok av Nietzche, läs Also Spracht Zarathustra (finns som svensk översättning av Nikanor Teratologen)