Små förändringar i din vardag kan förenkla livet avsevärt. Följ dessa enkla råd och öka din livskvalitet utan att spendera speciellt mycket mer tid.

1: Ta alltid med ett föremål på vägen

När du går från sovrum till kök, kök till sovrum, övervåning till nedervåning och så vidare, ta med föremål som ska flyttas. Sköt det här och det blir aldrig stökigt, samtidigt som du inte ens märker att du håller ordning. Om det inte finns något att ta bort, kolla nästa rum.

2: Ät ihop

Barnen tar gärna med sina tallrikar och sätter sig vid teven eller i sina rum och äter, medan jag själv kan hamna stående och snabbt kasta i mig min mat. Trivselfaktorn ökar dock, och familjesammanhållning likaså, om familjen äter samlad.

3: Prata med din familj

Jag frågar ofta hur barnen upplever sina liv, och får reda på mycket om deras tankar. Det är så klart av nytta att veta hur de mår, men den stora vinsten är att de ser att de har en far som bryr sig. Detta skapar trygghet.

4: Ha kul

Du som besöker en hemsida som Maskulint.se är förmodligen en seriös presterande man. Som sådan har du kanske, som jag, en förmåga att glömma bort livets små glädjeämnen. Detta då det alltid är något projekt som det ska jobbas på. Men kom ihåg att lite paus och nöjen faktiskt kan förhöja prestationen i slutändan. Du får tid att koppla bort, och kommer på nya idéer.

5: Gör allt som tar två minuter eller mindre direkt

Detta tips kommer från GTD-metoden (läs mer om GTD-metoden här). Det tar nästan längre tid att skriva upp vissa uppgifter på todo-listan, än att utföra dem. Den totala mängd energi du lägger ner blir mindre om du agerar direkt – varför du också ska göra det.

6: Veckoplanera

Bestäm i förväg vad du ska göra, dag för dag. Detta löser flera problem. Din hjärna kommer att förbereda sig på att utföra uppgifterna, du kommer att veta vad som ska göras när det är dags, och du kommer inte att titta på hela berget av ”allt” som ska utföras. En elefant äts en bit i taget.

7: Lägg undan din smartphone

Bara genom att bygga med lite Lego med barnen, åka pulka, eller läsa en pappersbok – kan du känna den frid som kommer bortom det digitala. Verktygen är nyttiga, smidiga och bra. Men vi behöver vila från dem ibland. Inte minst för att vi lätt fastnar i scrollande utan mål annars.

8: Ta en daglig promenad

Sträva efter att gå 10 000 steg om dagen. Även om du inte hinner med någon träning, kommer denna promenad att göra dig gott. 100 promenader senare kanske du till och med påverkar midjemåttet.

9: Träna på tacksamhet

Bara genom att leta efter något att vara tacksam över får dig att tänka på ett annat sätt. Leta rätt med saker och ting, inte fel. Kom även ihåg att uppmärksamma personer i ditt liv som betyder mycket, men kanske tas för givna.

10: Planera in tomrum i schemat

Lägg in tider i kalendern där ingenting ska göras. Just det, planera in navelpill och stirra i taket. Eller att göra precis vad som faller dig in. Tillåt dig att vara ineffektiv, oproduktiv och bara låta hjärnan snurra. Jag brukar släppa det mentala rodret när jag är ute på promenad, och det kommer ofta många viktiga livsförändrande idéer ur detta.