Tar du vara på din tid när du är obenägen att lämna hemmet? Här är fem tips på vad du kan göra istället för sunka ner dig med Netflix, alkohol och porr.

Den värsta stormen med Corona verkar redan ha passerat, men det talas redan om nya potentiella pandemier. Vad gör du om Sverige hamnar i en riktig karantän likt våra grannländer under Covid? Eller om du tvingas arbeta hemifrån av någon annan anledning?”

1: Träna hemma

Bara för att du inte kommer iväg till gymmet betyder det inte att du ska ge upp all fysisk aktivitet. Tvärtom är det extra viktigt att hålla en god hälsa. Det finns gott om bra träning som inte kräver redskap. Googla på ”träna hemma” och ta del av videos, artiklar och mycket annat. Själv har jag en stång monterad i en dörröppning, som ger mig bra träning för flera muskelgrupper med pull ups och chins.
Vidare läsning:
Hur du bygger storlek och styrka på gymmet och hemma

2: Planera ditt liv

  • Lever du ditt liv som du vill?
  • Har du de människor i ditt liv som du vill?
  • Uppnår du de mål och resultat som du drömmer om?
  • Vet du vad du ska sträva efter de kommande åren?

Nu är tiden för att utvärdera, omvärdera och planera den du ska bli i framtiden.

Vidare läsning:
Hur du sätter långsiktiga och kortsiktiga mål

3: Skriv en bok

Vad är du riktigt bra på? Vad kan du lära andra? Fundera över om detta kan föras över till skriftlig form, och bli en tillgång för både dig och andra.

  • Börja med att punkta ner kapitelnamn på de viktiga delarna du vill ha med i din bok. Ta en vän till hjälp. Ofta glömmer den som är riktigt bra på något att kunskapen är långt ifrån självklar för alla.
  • Därefter punktar du ner underrubriker i kapitlen.
  • Nu är det bara att fylla kapitlen med text.

Vidare läsning:
Just fucking write – konsten att skriva

4: Lär dig något nytt

Skippa underhållningen och ta en titt på alla kurser som erbjuds online. Utöver den enorma mängden gratismaterial som finns på YouTube har du tillgång till Udemy, Coursera och flera andra resurser. Många svenska universitet och högskolor erbjuder även kurser helt på distans.

Så vad ska du lära dig? Mitt råd är att välja med hjärtat och inte hjärnan. Det kanske ser ut som programmerare är väldigt smart att satsa på, men frågan är om du kommer att tycka det är roligt. Passa på att intervjua personer som är ledande inom det område du intresserar dig för. De kommer förmodligen att tyck det är kul att prata om något de är bra på, och du kommer att få en bra insikt i hur yrket går till.

Tips på vidare läsning:
Våra artiklar om mästerskap
Konsten att driva ett företag

5: Utför minimalistisk städning

Istället för att transformera ditt hem till en ungkarlslya, se till att rensa bort och göra det mer hemtrevligt. Det finns säkerligen en hel del ”bra att ha”-saker sparade i skåp och garderober, och säkerligen en del onödiga böcker och prydnader. Rensa bort och må bättre. Sälj, ge bort eller släng prylarna.

Vad gäller inredning tycker jag om ett vackert och trivsamt hem, men är dålig på att själv se hur detta ska uppnås. Därför brukar jag fråga inredningskunniga om den saken. Jag har bekanta och en syster som har estetiska sinnen. Min lägenhet har numera gått från inredd cell till spartanskt hemtrevligt hem med utvecklingspotential.

Tips på vidare läsning:
Revolutionera ditt liv med städning
Vikten av minimalism
Hur du lever spartanskt