Allmänt

Arkeofuturism som livsstil

Är den moderna världen roten till allt ont? Är en återgång till våra paleolitiska förfäders livsstil en lösning? Tänk om det gick att kombinera det bästa av igår med det bästa av idag?

Disclaimer: vad som är det bästa förhållningssättet till en hållbar utveckling för vårt samhälle och planeten är en intressant diskussion. Men i den här artikeln fokuserar jag främst på hur en hållbar och pragmatisk livsstil kan gynna dig som man på ett individuellt plan.

I västvärlden lever vi idag i de mest högutvecklade civilisationer som någonsin existerat på jorden, med avseende på teknologi, välfärd och medicin. Men detta har även skapat en uppsjö av potentiellt livsfarliga hot. Som strålning, massiva utsläpp av gifter i vatten och natur, skapandet av multiresistenta bakterier, välfärdssjukdomar som diabetes, övervikt, cancer samt psykologiska problem som alienation, apati och rotlöshet.

Bland dem som bekymrar sig över detta, har det skapats två huvudsakliga läger. Det första bestående av progressiva tänkare som menar att vi måste fortsätta på vår inslagna väg, och att vi med vetenskap och tillväxt kan lösa de problem som möjliggjorts av vetenskap och tillväxt. Det andra lägret främst bestående av gröna aktivister och primitivister som menar att vi måste återgå till ett enklare sätt att leva, närmare naturen.

Arkeofuturism som en möjlig tredje väg

Begreppet arkeofuturism myntat av den franske tänkaren Guillame Faye omfattar en pletora av ideer, några jag håller med om, ett flertal jag inte håller med om. Men det grundläggande konceptet att förena det bästa av vårt primala förflutna med modern teknologi kan jag inte hitta under någon annan term, därför använder jag här en lös definition av begreppet.

Att förhålla sig till det förflutna

Det finns en hel del aspekter av vårt primitiva förflutna som vi kan lämna bakom oss, vi behöver inte tro att jorden är platt, att det gömmer sig drakar i grottor eller att månen är en mystisk gud som vakar över oss. Vi behöver inte förlita oss på byns schaman för att bota en infektion, vi behöver inte kriga med våra grannar över resurser (än så länge) och vi behöver inte vandra i flera veckor för att besöka en granne i en annan del av landet. Men det finns även många sanningar som varit gällande i tiotusentals år som fortfarande är lika giltiga idag.

Vikten av stam och ättegemenskap samt traditionella könsroller är fortfarande essentiellt för vårt psykiska välmående och för vår sammanhållning. För vår hälsa är det fortfarande lika viktigt med naturligt solljus för vitamin-D, rent vatten, kött och fisk med naturligt innehåll av bland annat omega-3. I boken The Paleo Manifesto av John Durant föreslår författaren en rad olika ideer för hur vi kan applicera evolutionära principer i vårt moderna liv, som barfotalöpning, stående skrivbord och mycket mer.

Förhållandet till den moderna världen

Våra hem är idag bekväma inrättningar som konungar för hundra år sedan hade avundats. Men priset för detta har varit högt, vi kommer inte alls i kontakt med naturen lika mycket, vi får för lite solljus och stora delar av vårt hem är besudlade med farliga kemikalier och gifter som vi fortfarande inte vet exakt hur skadliga dom är. Även de fattigaste av oss har ofta tillgång till snabb och välsmakande ”föda” överallt hela tiden. Men det mesta av det vi kallar föda som ”varmkorvar, snickers, piroger och dylikt” är egentligen ett långsamt recept för sjukdomar och död. Läs min artikel ”En introduktion till paleo”.

Moderna innovationer och teknik som är värda att behålla är bland annat internet som är det mest revolutionerande verktyget i vår historia för kommunikation och utbildning, även om det givetvis kan missbrukas. För att hantera eventuella problem med strålning läs min artikel om detta här (länk). Modern medicin är en välsignelse så länge vi inte gör oss allt för beroende av den. Jag är även tacksam för moderna påfund som toaletter och andra sanitära inrättningar.

Kultiverandet av kropp och sinne

Ett av de största problemen jag ser med utvecklingen i västvärlden är att vi fortsatt kultivera vår omgivning, men vi har slutat att kultivera oss själva. Istället för att utveckla våra kroppar har vi byggt sådant som hissar och rulltrappor som gör att våra muskler förtvinar. Medier som tv-apparater, radio och internet med mera innebär enorma möjligheter för utbildning och för att höja vårt medvetande. Men denna teknologi används nästan enbart för underhållning och nöjen. I en ideal värld borde meditation, daglig fysisk träning och träning av våra kognitiva förmågor vara lika självklart som att borsta tänderna eller duscha.

Förkovra dig och experimentera

I den här artikeln ville jag främst introducera begreppet arkeofuturism och locka våra läsare som finner detta intressant till att läsa mer i ämnet. Nedan listar jag några artiklar och böcker som inspirerat mig.

Rekommenderade artiklar:

Moderna hot och lösningar

Arkeofuturism (Oskorei)

Böcker:

The Depression Cure av Stephen S. Ilardi

The Paleo Manifesto av John Durant

Archeofuturism av Guillame Faye

För livets skull – Arkeofuturism som ny politisk riktning av John Järvenpää

Tidigare artikel

Vad du vinner på att ha ett pokerface

Nästa artikel

Välj dina strider och engagemang

Författaren

Ernst Robert Almgren

Ernst Robert Almgren

Ernst driver bloggen levafett.com där han skriver om LCHF och träning. Han har även en YouTube-kanal och skriver böcker. Robert har en lång bakgrund inom politik och föreningsliv som ungdomsledare och skribent.

1 Comment

  1. […] Du kan läsa mer om min syn på detta i min artikel “Arkeofuturism i praktiken“. […]

Kommentera