Män oroar sig för många saker som troligtvis aldrig kommer att drabba dem. Samtidigt är dom ofta helt omedvetna för verkliga hot de utsätter sig för regelbundet.

Många män är oroade för terroristattacker, men trots att de är väldigt hemska, är de extremt sällsynta i vårt land (än så länge). Män är oroade över att förlora sitt jobb, vilket givetvis är påfrestande. Men risken är större att du fastnar på ett jobb du hatar resten av ditt liv. Män är även oroade över sitt utseende, sitt rykte, klädstil och många andra förhållandevis triviala saker som inte utgör några allvarliga hot. Här följer fyra riktiga hot män borde förbereda sig mer på.

Drivande

Alla män dör, det är inte alla män som verkligen lever

– William Wallace

Män har två begränsande föreställningar om tid. Upp till någonstans mellan tjugofem och trettio, tror dom att de har obegränsat med tid, och skjuter därför sina drömmar på framtiden. Efter trettio verkar samma män tro att de är för gamla för att göra några större förändringar i sitt liv. Resultatet är ett liv av passivitet och drivande, läs även Dan Forslunds artikel om detta. Det största hotet mot män, som Dostojevskij uttryckte det. Är att du driver planlöst genom livet, sen upptäcker du när det verkligen är försent ”jag har levt hela mitt liv fel”.

Skräpmat och stillasittande

Vi har icke med sjukdomar att göra, utan livsföringsfel. Avskaffar vi livsföringsfelen och sjukdomarna skola försvinna av sig själva

– Are Waerland

När jag berättade för några barndomsvänner om att jag ville gå en match i MMA, tittade de bekymrat på mig. Och svarade ”det är ju väldigt riskfyllt, du kan få en bruten näsa eller skador på hjärnan”, ”dessutom har mma-fighters blomkålsöron, hur snyggt är det?”. Flera av dessa män som uppvisar genuin oro för min hälsa, äter skräpmat flera gånger i veckan, super på helgerna och jobbar med stillasittande jobb. För mer om detta, läs om moderna hot och lösningar (länk).

Stress

Stress kommer ifrån att du är ”här” men vill vara ”där”

– Eckhart Tolle

Jag har några manliga vänner och mentorer som är betydligt äldre än mig, och de har hunnit se flera av sina vänner gå bort för tidigt. Den främsta anledningen till detta, enligt dem själva, är stress. Många tror, för att lida av stress måste du ha väldigt mycket att göra. Jag kan säga för mig personligen, har jag aldrig varit så stressad som under den korta tid jag varit arbetslös.

Stress kommer i min erfarenhet av två saker. För det första av att du gör för mycket av vad du inte vill göra, och för lite av vad du egentligen vill göra. För det andra kommer stress av att du försöker leva upp till en bild av hur du ”borde vara” som inte stämmer överens med vem du är. Läs våra artiklar om Stoicism och Minimalism, för att skapa mer utrymme för vad du är ämnad att göra.

Kvinnor

”Alexander, för hela ditt liv, akta dig för kvinnor. Dom är mycket farligare än män”.

– Kung Filip av Makedonien till sin son Alexander

Män går ofta i skolan hälften av sina unga liv för att förbereda sig på arbetslivet. Vi måste studera flera månader för att få körkort så att vi inte kraschar med bilen. Men vi får inga förberedelser för att ”krascha” in i fel kvinna. Dåliga förhållanden driver många män till vansinne och även självmord. Män får sina livs besparingar bestulna i skilsmässor, de får sin umgängesrätt med sina egna barn indragna på grund av rykten från bittra exfruar och så vidare. Sen har vi ofrivilliga graviditeter, könssjukdomar och män som blir hanrejar. Alla män borde läsa Rollo Tomassis bok ”The rational male” för att förbereda sig på detta.

Andra artiklar om hot mot män

Läs även ”Undgå att bli lurad av kvinnors sexuella strategier”.