Genom att få bort upphovet till ett problem, slipper du gång på gång hantera bieffekterna av en olöst situation. Detta gäller i alla sammanhang. Dra upp ogräset med rötterna, få mer harmoni och bli mer produktiv på köpet.

Problemet med provisoriska lösningar

Otaliga är de gånger jag gjort en provisorisk lösning istället för att ta tjuren vid hornen och löst problemet en gång för alla. Väldigt många av dem har silvertejp, bokstavlig eller bildlig sådan, varit en viktig ingrediens i lösningen. Den sammanlagda tid jag lade på att lappa en läckande vattenledning medelst silvertejp hade minskats avsevärt om jag investerat i ett nytt rör, packning och muttrar istället.

I slutändan fick jag ändå lov att lösa problemet på det rätta sättet. Resultat: Jag sköt problemet på framtiden samtidigt som jag ändå fick lov att göra vad jag borde ha gjort från början. Oförsvarligt, men ack så vanligt.

Sprit och andra flyktmedel

Eskapism är en provisorisk lösning som, till skillnad från vattenröret ovan, riskerar att försätta en i en situation där problemet inte längre kan lösas. Genom att supa istället för att konfrontera det du försöker fly från, kommer du sakta men säkert att förstöra kroppen och även försjunka i en hopplöshet och passivitet som blir en slutdestination. Du kanske är i så dåligt skick att du blir obenägen att rycka upp dig. Det gäller att handla medan det går.

Den som skjuter ett problem framför sig för länge, kanske i slutändan inte ens får chansen att lösa det. Undvik att säga vad du tycker i ditt förhållande, och hon kanske tappar respekten för dig. En dag är du utbytt mot en annan man. Bara för att något är obekvämt betyder det inte att du ska låta bli – tvärtom. En del i att vara man är att behöva agera även när det känns jobbigt.

Gå till källan med psykisk ohälsa

Terapi och psykiatri, psykofarmaka och annat kan ibland lösa grundproblemet. Ibland behandlar de endast symptomen. Om du mår dåligt för att du inte får ett jobb eller hittar någon kvinna kommer du inte att bli hjälpt av terapi. Kanske lär du dig att gilla läget hos psykoterapeuten, men du kommer fortfarande att vara arbetslös när du går utanför dörren.

I dessa fall är det viktiga att göra det som krävs för att få jobb och bli mer attraktiv som man. Du behöver helt enkelt jobba på de manliga dygderna, och bli en man av värde. Därmed inte sagt att du ska strunta i medicin och terapi, men du behöver göra jobbet som tar dig till rätt position. Detta kan kännas övermäktigt, och kanske klarar du det inte själv – en viktig insikt som du bör acceptera. Det är inget att skämmas för. Det är just av denna anledning som du behöver en manlig gemenskap.

Har du ingen manlig gemenskap? Ta kontakt med oss på Maskulint. Det är just den här sortens stöd vi vill åstadkomma, genom att starta upp ett nätverk där vi kan växa som män tillsammans.