Det finns några filmer som jag brukar se om ibland. Få är värda det, men Gladiator är verkligen en sån. När jag nu såg om den var det säkert 10 år sedan sist och jag blev överraskad hur bra den är.

För dig som inte har sett Gladiator

De flesta har nog sett denna film, som kom runt millenieskiftet. För dig som inte har sett den, är det bara att gratulera. Du har ett par fantastiska episka timmar framför dig. Du får följa romerske generalen Maximus från ett liv i krig och ära, till ett liv som slav och gladiator.

Filmen är en studie i olika typer av manlighet, och är det någon gång vi kan prata om ”toxisk manlighet” så är det hos kejsaren Commodus. Återigen är det utmärkta Joaquin Phoenix som spelar en misslyckad man (han gjorde ju det även i Joker som vi också har recenserat).

Vilka andra typer av manlighet finns i filmen?

Det finns många bra skildringar av män i denna film. Marcus Aurelius, den berömde stoikern, porträtteras som en hedervärd patriark och aktad man. Huvudpersonen Maximus, spelad av Russel Crowe, är den som mest kan ses som en förebild.

I en minnesvärd scen försöker den avundsjuke kejsaren reta upp Maximus genom att beskriva morden på Maximus fru och son. Maximus tar inte betet, han behåller kontrollen över sina känslor och biter ihop. Det är visserligen mycket beroende på att kejsarens vakter annars skulle ta honom. Men det är ett prov på stoicism, som hans nära vän Marcus Aurelius säkerligen lärt honom om.

Därför ska du se filmen

Gladiator är en sån där film som jag kan bli tårögd av lycka över, som när gladiatorerna jobbar tillsammans och besegrar bepansrade vagnar med sylvassa taggar, genom helt vanligt lagarbete. Den är också en påminnelse om vad en målmedveten och disciplinerad man kan lyckas med i livet. Men det är också en gestaltning av brödraskap, och av lojalitet in i döden.

I slutändan är det också en väldigt vacker och vemodig film, som känns ända in i hjärtat. Mycket tack vare det fenomenala soundtracket signerat mästaren Hans Zimmer.

Det här är en filmisk upplevelse i toppklass. En av mina absoluta favoritfilmer. Ett absolut måste att se.