Fnös du också åt de personer som talade om för dig att du skulle göra bra intryck med ett kraftigt handslag? Jag tyckte att det bara var teater, att alla klämde till för att de hade blivit upplärda att göra så. Jag har ändrat syn på detta.

Jag sket i det där med handslag

Jag var tonåring, på väg mot vuxenlivet. Medan många av mina jämnåriga ansträngde sig hårt för att bete sig som vuxna, hade jag en helt annan inställning. Samhället och människorna i det föraktade jag. Jag skulle inte bli som ”dem”, inte bli ett får i en skock, och det där med att ”klippa sig och skaffa ett jobb” eller klämma i vid ett handslag – det sket jag i.

Jag har ett stadigt handslag

Åren har gått, och jag har dels jobbat som anställd och hunnit vara egen företagare i tio år. Jag har blivit far två gånger om och varit gift. Jag har skrivit böcker, gått igenom kriser, lärt mig vad äkta vänskap är, och vad kärlek är. Livserfarenhet. Jag har lärt mig att respektera andra personer, och att inte vara på kollisionskurs med samhället. Även om jag är en outsider som väntar i utkanten, har jag lärt mig att leva i ett samhälle utan att lida alltför svårt av detta. Och, jag har ett stadigt handslag.

En person som anstränger sig, är sannolikt en bra person

Ett stadigt handslag handlar (no pun intended) om mer än att spela med i ett spel. Det är en demonstration av karaktär, en social kod som betyder i princip ”jag är stark, och välvillig”, och i vissa fall är det också en kraftmätning. Och framförallt är det en signal, att den som har det stadiga handslaget, är en person som anstränger sig för att göra intryck på andra; det är alltså en person som bryr sig om andra än sig själv. Det kan vara en total psykopat också, men det kan det även om personen i fråga har ett handslag som en blöt disktrasa.

Social kod

Jag vill i dag vara en förebild, och jag vill framförallt locka till mig män som är bra förebilder för mig. Dessa män har fasta handslag. Så om det kommer någon och ger mig blöta disktrasan-greppet, kommer jag inte att ha samma respekt för den mannen. Avslutningsvis: att ta i med ett stadigt grepp när man hälsar är ett budskap, ingen låtsaslek där alla lurar alla. Det är en social kod som betyder något.