Samma jävla elände varje gång det ska handlas teknik. Vilken modell ska du köpa, och är det dags eller inte dags att byta till konkurrentens lösning? Här kommer några enkla råd. Obs! Oavsett vad du väljer kommer skiten att krångla och göra dig förbannad.

Först lite bakgrund:

iPhoneägaren kommer att säga att du ska byta till iPhone, eller fortsätta med iPhone.
Samsungägaren kommer att rekommendera Samsung.
Kompisen som har hittat en obskyr underdog till mobilmärke, som har någon speciell egenskap, kommer att tipsa om den.
Alla vill smeka sitt ego angående sitt eget val. Men ignorera de där råden.

Råd 1: Kolla på vad din bekantskapskrets använder

Har alla Samsung? Har alla iPhone? Välj det som flest personer har, för då kan du få tips och hjälp av dem. iPhone har ett eget meddelandesystem som heter iMessage. Om många kontakter använder detta kan det vara värt att välja.

Råd 2: Byt inte bort det som funkar

Nöjd med din Samsung? Med din iPhone, din LG eller Huawei? Byt inte. Det tar en jävla massa tid att byta till ett nytt system. Bara att logga in på alla tjänster kan vara jobbigt nog, och om du då ska lära om och köpa om appar till det nya systemet – räkna med flera dagars jobb. Om du vill att skiten ska funka, punkt – byt ej!

Råd 3: Välj det som fyller ditt behov

Ska du fotografera mycket? Ska du lyssna på musik? Ska du surfa på nätet? Ska du bara ringa och skicka SMS? OM det är sistnämnda, undvik smartphones – deras batteritid är undermålig. Om det är kamera, musik och surf du är ute efter, kolla in senaste modellerna från Samsung, Sony, Huawei och iPhone. Du blir inte missnöjd med något val, men kolla även på priset.

Råd 4: Förra årets modell funkar

Du behöver inte det senaste. Förra årets modell är bra nog, och billigare. Egot vill ha nytt, men du kan göra fynd om du kollar 1-2 år gamla modeller.

Råd 5: Köp inget skräp

Vissa jag känner lägger minimalt med pengar, på en skitlur. Gissa vilka som får offra extra tid på att felsöka, reparera och överlag våndas.