Allmänt

Moderna hot del 2: Inaktiv livsstil

De flesta av oss i västvärlden rör oss alldeles för lite idag och spenderar flera timmar om dagen sittandes på kontor, framför tvn, framför datorn och så vidare. Skadorna av mycket stillasittande har av vissa forskare jämförts med effekterna av rökande och räknas som en av de största riskfaktorerna för hälsan idag. Utöver att mycket stillasittande berövar oss fysisk aktivitet som är viktig för att stärka våra lungor och hjärta, leder det till att vi får dålig hållning och smärtor i leder och muskler.

Detta är andra artikeln i serien om moderna hot. Här hittar du de övriga.

Inaktiv livsstil kan inte kompenseras för

Många försöker råda bot på detta genom att gå och träna på gym några gånger i veckan. Men även om gymträning är att rekommendera för de flesta människor är det i de flesta fall otillräckligt för att kompensera skadorna av en i övrigt inaktiv livsstil*. Människor i den paleolitiska tiden (och bland nuvarande ursprungsbefolkningar) promenerar, springer och klättrar omkring fyra timmar om dagen, jämför det med ett ambitiöst gympass på fyrtio minuter.

En lösning

Börja med att promenera till och från jobbet. De flesta kan givetvis inte gå hela vägen till och från sitt jobb, men om du går upp lite tidigare på morgonen kanske du hinner gå ett par stationer extra innan du hoppar på bussen, och gå av ett par stationer innan du är hemma.

Om du har möjlighet kan du även skaffa ett stående skrivbord på jobbet, många företag erbjuder sina anställda detta eftersom de insett hur alltfler blir sjuka av stillasittande och därmed sämre arbetare. Om du inte har möjlighet till detta, försök att resa dig upp från kontorsstolen så ofta du kan för att stretcha, kanske göra några situps, armhävningar och upphopp på plats emellanåt.

Skaffa en stegräknare?

Om du inte tycker om att träna på gym, ta istället långa promenader (gärna med en vän), börja med simning, badminton eller vilken fysisk aktivitet som helst du föredrar. Du kan även skaffa en stegräknare för att se hur mycket du rör dig per dag, de flesta i mainstream-media säger att vi behöver gå minst tiotusen steg om dagen, men relativt nya studier visar att det rör sig om betydligt mer. En av dessa studier gjordes på en folkgrupp i Bolivia som har en av de bästa hjärthälsan i världen, där går kvinnor mer än 15 000 steg per dag och män över 17 000 steg.

Räcker det med en träningsform?

Men personligen skulle jag inte rekommendera att bara promenera dig i form, den bästa träningen för motion och starkare hälsa är så kallad HIIT-träning (High Intense Intervall Training) där man alternerar mellan kort intensiv träning och korta perioder av vila, detta kan till exempel genomföras genom att du springer upp för en trappa, promenerar saktare ned för trappan och springer upp igen under tjugo minuter totalt, men det finns otaliga sätt att genomföra detta på.

Jag kan även tillägga att för män är det särskilt viktigt med styrketräning eftersom det inte bara är bra för vår hälsa i allmänhet men även är särskilt gynnsamt för produktion av testosteron.

https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2015/01/23/stillasittande-kopplas-till-ohalsa-oavsett-traningsvanor/

Glöm 10 000 steg om dagen – här är de nya direktiven!

http://topphalsa.se/sitta-ar-det-nya-roka/

Tidigare artikel

Konsten att förenkla matlagning

Nästa artikel

Moderna hot del 3 – Blått ljus och strålning

Författaren

Ernst Robert Almgren

Ernst Robert Almgren

Ernst driver bloggen levafett.com där han skriver om LCHF och träning. Han har även en YouTube-kanal och skriver böcker. Robert har en lång bakgrund inom politik och föreningsliv som ungdomsledare och skribent.

1 Comment

  1. […] Vikten av en aktiv livsstil för din hälsa […]

Kommentera