Allmänt

Moderna hot del 3 – Blått ljus och strålning

För några år sedan var det mest foliehattar som varnade för strålning, även jag själv var initialt väldigt skeptisk. Men på senare tid har det kommit alltfler studier* som visar på strålningens negativa effekter från framförallt mobiltelefoner och wifi, som minskad produktion av spermier (för män som går med mobilen i fickan), och även allvarliga tillstånd som hjärncancer* speciellt för dem som inte använder headset.

Jag ska dock säga att jag inte är expert på det här området och att många av rönen jag utgår från är relativt nya, även om flera forskare varnat för dom här frågorna i många år. I Sverige har organisationer som strålskyddsstiftelsen avfärdats som pseudovetenskapliga, vilket jag varken kan bekräfta eller avfärda eftersom jag inte är insatt i deras verksamhet.

Andra länder varnar för strålning

Å andra sidan verkar svenska experter ligga efter i denna fråga som i så många andra områden t ex vad gäller farorna med konsumtion av socker, obefogad skräck för naturligt fett bland annat. Men i länder som Israel, Österrike, Danmark och flera stater i USA (bland annat i San Francisco) ser man betydligt allvarligare på denna fråga och har därför gått ut med varningar och råd till sina medborgare.

Några andra symptom som kan vara relaterade till strålning är:

– Huvudvärk
– Dålig sömn
– Utveckling av tumörer
– Försämrad sömn
– Hjärtstörningar
Minnesproblem

Om vi tror på dessa rön är detta alltså inget att ta lätt på.

Vad kan du göra?

När du inte använder mobilen eller paddan kan du hålla dessa på behörigt avstånd i till exempel en ryggsäck.

För att minska den direkta strålningen medan du pratar i mobilen kan du använda dig av hörlurar eller Bluetooth hörlurar (den senare avger dock en viss strålning i sig själv men dess omfattning är diskutabel).

Ett annat knep är att när du använder datorn för att skriva eller redigera kan du stänga av alla funktioner som avger strålning som modemet, Bluetooth och Wifi.

Välj fasta lösningar med sladd istället för trådlös internetuppkoppling.

När du använder laptop för fast internetuppkoppling, håll inte datorn i knät eller på magen.

För dina barn, låt dem inte använda läsplattor (Ipads) i skolan eller på dagis eftersom de enbart kan kopplas upp trådlöst till internet.

Är det farligt med mikrovågsugnar?

En del varnar även för strålning från mikrovågsugnar, men denna strålning är oftast väldigt låg (såvida mikrovågsugnen inte är skadad, då bör du byta ut den). Däremot kan man fråga sig hur maten påverkas av mikrovågorna med tanke på hur känsliga vi själva är för strålningen, men empirisk forskning saknas på det området.

Vad gör jag åt det blåa ljuset?

Ett annat problem med användandet av mobiler och datorer sent på kvällen är att dess blåa ljus bland annat stör hjärnans interna klocka och förhindrar kroppen att tillverka sömnhormonet melatonin*.

När det kommer till blått ljus finns det ett flertal applikationer till både datorer och mobiler som minskar det blåa ljuset, bara att söka i din appstore eller på Google.

https://www.scientificamerican.com/article/q-a-why-is-blue-light-before-bedtime-bad-for-sleep/
California Health Officials Release Guidelines To Avoid Cellphone Radiation

https://www.cdph.ca.gov/Programs/CCDPHP/DEODC/EHIB/CDPH%20Document%20Library/Cell-Phone-Guidance.pdf
https://epochtimes.se/experter-varnar-for-risker-med-wifi

http://electromagnetichealth.org/electromagnetic-health-blog/austrian-auva-insurance-company-presents-research-report-and-dvd-on-health-risks-from-cell-phone-radiation/
https://www.timesofisrael.com/stop-wi-fi-in-schools-deputy-health-minister-implores/

https://www.dr.dk/nyheder/indland/forsoeg-med-karse-i-9-klasse-vaekker-international-opsigt

Tidigare artikel

Moderna hot del 2: Inaktiv livsstil

Nästa artikel

Konsten att gå vidare med värdighet

Författaren

Ernst Robert Almgren

Ernst Robert Almgren

Ernst driver bloggen levafett.com där han skriver om LCHF och träning. Han har även en YouTube-kanal och skriver böcker. Robert har en lång bakgrund inom politik och föreningsliv som ungdomsledare och skribent.

Inga kommentarer

Kommentera