Allmänt

Moderna hot del 4 – Hormonstörande kemikalier i plastprodukter

Att de flesta plastprodukter (särskilt mjukplast) innehåller hormonliknande kemikalier som liknar det kvinnliga könshormonet östrogen, och andra skadliga ämnen är något som fått alltmer uppmärksamhet på senare år*.

Att undvika plast i moderna omgivningar är dock väldigt svårt, särskilt när det gäller matprodukter och vattenflaskor. Dessa ämnen har visat sig hindra barns sexuella utveckling, minska testosteronproduktionen hos män och till och med fiskar i haven har börjat utveckla sexuella störningar på grund av all plast vi dumpar i vattnet, fiskar som vi sedan äter.

Är all plast farlig?

På svenska Naturskyddsföreningens hemsida går att läsa följande: Plast är inte ett ämne utan kan bestå av många olika kemikalier. De flesta av kemikalierna som finns i plast är ofarliga. Men det finns de som är farliga för hälsan eller för naturen och de ska bort. Exempel på farliga kemikalier i plast är mjukgörande ftalater, bromerade flamskyddsmedel, högfluorerade ämnen och kortkedjiga klorparaffiner.

När det gäller omfattningen av skador på människor från plastprodukter måste vi som i de flesta frågor som rör hälsan söka blicken utomlands för svar. På NPRs hemsida (se länk nedan) kan man läsa om flera studier på olika plastprodukter och hur de kan påverka våra hormoner.

I en studie visade det sig att av hundratals olika plastprodukter vi använder i vardagen spred över 70 procent av dem hormonstörande kemikalier, och det var innan påfrestande användning. Efter att de påverkas av faktorer som diskmaskiner, solljus och mikrovågsugnar steg siffran till 95 procent.

Hur är det med plastprodukter fria från BPA?

Nu har flera företag börjat sälja plastprodukter som är fria från BPA och Bisfenoler, men i studien jag nämnde innan har även flera av dessa visat sig avge hormonstörande kemikalier, i vissa fall till och med värre.

Undersökningar har visat att det finns plastprodukter som inte avger några kända skadliga effekter alls, så de går alltså att tillverka, den största utmaningen för forskarna är att identifiera vilka kemikalier som är skadliga.

Vad kan du göra?

Det är som sagt nästintill omöjligt att undvika plast helt och hållet, men några enkla lösningar för att minska ditt intag av dessa skadliga kemikalier kraftigt är att införskaffa en vattenflaska i stål eller glas.

Det går även att införskaffa produkter med plast som inte innehåller BPA och liknande, men som jag nämnt tidigare kan även dessa produkter innehålla andra skadliga kemikalier.

En sak till du kan göra för att minska utsläppen av farliga kemikalier är att inte köra plastprodukter i diskmaskinen eller i mikrovågsugn eftersom hög värme gör att de ger ifrån sig mer skadliga ämnen.

Du kan även byta ut köksredskap som köksborstar och stekspadar och dylikt mot produkter gjorda i trä eller järn. I många butiker på nätet finns det även matlådor och kaffemuggar gjorda utan skadliga plastprodukter, återigen är Google ett bra verktyg här.

https://www.npr.org/2011/03/02/134196209/study-most-plastics-leach-hormone-like-chemicals

Fler artiklar i denna serie om moderna hot

Tidigare artikel

Några enkla sätt att få in mer träning i ditt liv

Nästa artikel

Speltips: Diablo III

Författaren

Ernst Robert Almgren

Ernst Robert Almgren

Ernst driver bloggen levafett.com där han skriver om LCHF och träning. Han har även en YouTube-kanal och skriver böcker. Robert har en lång bakgrund inom politik och föreningsliv som ungdomsledare och skribent.

Inga kommentarer

Kommentera