De flesta människor har perifera kunskaper om moderna påfund som har en negativ påverkan på oss. Hormonstörande kemikalier i plastprodukter, strålning från mobiler som kan orsaka hjärncancer, tillsatser i halvfabrikat som gör oss feta och sjuka och så vidare, listan kan göras närmast oändlig.

Ingen bra alternativ?

De flesta av oss gör inte särskilt mycket av dessa kunskaper, dels för att omfattningen av dem är så överväldigande, och dels för att vi inte känner till några bra alternativ. Vanliga yttranden om detta är:

”va fan ska jag göra, allting är ju skadligt nu för tiden, måste jag lämna civilisationen och bosätta mig i skogen?” eller ”hur ska jag kunna jobba och kommunicera med omvärlden utan min mobil? Måste jag tillverka allting från grunden för att slippa farliga kemikalier, vem fan har tid med det?”.

Precis såhär har mina tankegångar också gått i dessa områden de senaste åren också. Vad jag kommit fram till är en rad av kompromisser. Nej jag har varken tid eller energi för att tillverka mitt eget schampo, jag får istället leta efter ett schampo som innehåller så få dåliga Ingredienser som möjligt.

Allt eller inget

Jag vill inte försöka leva utan min mobiltelefon, padda eller dator, men jag kan försöka att hålla dessa apparater så långt ifrån mig som möjligt när jag inte använder dem. Jag har inte råd att enbart köpa kött från fribetande kossor och biodynamiskt odlade grönsaker, men jag försöker i alla fall att laga all mat från grunden och undvika halvfabrikat och skräpmat i så stor utsträckning som möjligt .

Det stora problemet för många i de här frågorna är allt eller inget-mentaliteten. Bara för att du inte kan undvika allt som är skadligt i vår civilisationen behöver du inte ge upp på att skydda din och din familjs hälsa helt och hållet. Det jag kommit fram till är att man får fokusera på så många områden som man har tid och pengar att göra något åt.

I denna artikelserie kommer jag att gå igenom några av de områden jag valt att fokusera på för att reducera skadorna av att leva i den moderna världen.