Ibland är det läge för att drämma näven i bordet, och säga ifrån. Ibland är det bättre att vara tyst och inte säga något. Men hur vet du när du ska göra vad?

Säg ifrån: när något viktigt står på spel

Ibland hamnar vi i situationer när det är ”nu eller aldrig”, som när en kär vän är på väg att gifta sig med någon som kommer att bli hans undergång. Eller när möjligheten i ditt liv uppenbarar sig, och någon försöker ta den ifrån dig. Eller när någon du bryr dig mycket om är i fara.

Vid dessa stunder är det läge att resa sig upp, agera och ta de risker som behövs. Som far kan det innebära att riskera sitt liv för sina barn, partner eller för större sammanslutningar som släkt, stam eller sammanslutning. Men det handlar även om att visa karaktär, visa vem du är och bli ihågkommen för att du vågade vara obekväm och ta en risk för det du tror på och står för.

Själv röt jag ifrån till skolledningen för att ett av mina barn skulle få hjälp med sin skolgång, något som gav bieffekten att även flera barn fick hjälp.

Säg från: för att hålla gränserna

På arbetsplatser är det ett evigt spel med delegerande av ansvar till höger och vänster. Vissa personer, ofta ledartyper, är bra på att övertyga/övertala andra om att ta över ansvar. Då gäller det att, om ansvaret inte bör vara ditt, knuffa tillbaka och säga emot. Jag får dagligen ägna mig åt denna syssla.

Det kan tyckas tröttsamt att säga ifrån hela tiden, men med tiden blir det bättre. Om du är konsekvent och markerar gränserna, kommer försöken att knuffa över skit på dig att minska. Om det gäller gränser i form av att utnyttja dina tjänster, eller att skrämma dig till eftergifter, är det även där viktigt att inte backa.

Håll tyst: för att agera stoiskt

I samtal kan det allt som oftast dyka upp ämnen som får dig att repa humör. Vad som är viktigt vid dessa tillfällen är att hålla kontroll över känslorna, känna efter om ilskan är på väg att komma. På så vis kan du lyssna i tystnad, och med förnuftet överväga om det finns någon vinst i att yttra sig eller inte.

I efterhand visar det sig ofta att beslutet att hålla tyst/sitta lugnt i båten lönar sig. När lönar det sig att repa humör och agera känslomässigt? Ja, när något viktigt står på spel. Eller för att markera gränserna. Ibland kan detta inkludera politiska diskussioner med arbetskamraterna, men oftast inte.

Håll tyst: för att din strategi inte är satt

Vi har skrivit flera artiklar om att vänta ut motståndaren, bland annat i artikeln om vikten av att hålla pokerface. Att hålla tyst handlar mycket om att upprätthålla ett pokerface. Detta gäller framförallt i fall där diskussioner pågår, men du ännu inte vet allt och framförallt inte vet vad du tycker och vad som är smart att göra.

Bida din tid. Sitt lugnt i båten. Låt någon annan göra misstaget först. Men se upp ifall det börjar röra sig om att något viktigt står på spel eller om du behöver visa din karaktär/sätta gränser – då är det dags att agera.