Hur genomtänkt är din vision? Har du en trovärdig plan för att nå dina mål? När vi börjar känna oss utbrända eller resultaten uteblir faller det ofta tillbaka på planeringen

I realityserien Shark Tank får entreprenörer presentera sina idéer inför en grupp av investerare i hopp om att bli sponsrade för att kunna sätta sina planer i verket eller för att kunna expandera sina befintliga verksamheter. Jag är egentligen inget fan av denna typ av program, eftersom det oftast bara handlar om jakt på pengar, och väldigt lite om att skapa något av verkligt värde för människor.

Men tanken om att ha en grupp av män och kvinnor som är mer erfarna i ditt fält som ställer dina visioner på prov, är för mig väldigt tilltalande. För det är oftast först när våra idéer blir ifrågasatta som vi blir medvetna om ifall vi verkligen menar allvar med dem.

Tyvärr har inte alla möjlighet att ställa upp i ett program som Shark Tank, men vi kan ändå ställa oss själva många av frågorna de brukar få i programmet.

Vad är din bakgrund? Har du tillräckligt med kunskap?

Låt oss säga att du är väldigt bra på att laga mat, och du funderar på att starta en restaurang, då blir troligtvis första frågan: har du den erfarenhet som krävs? Hur länge har du lagat mat? Hur många andra har smakat din mat och vad är deras omdömen? Har du någonsin lagat mat professionellt? Senare kommer alla frågor om kunskap kring att driva en restaurang vad gäller lagar, hygien, bemötande av gäster med mera.

Kan du göra något annat med din passion

Om svaret är att du inte har kompetensen eller erfarenheten, kanske du ska börja där. Eller så inser du att du föredrar att ha matlagning som hobby och göra något annat för att tjäna pengar. Eller så kan du använda din passion för matlagning till att skriva en receptbok, starta en Vlogg om matlagning, en matlagningskurs eller något annat.

Vad kräver du för utrustning, resurser och kapital?

Dessa frågor behöver inte handla om matlagning eller ens om att starta ett företag. Låt oss säga att du vill bygga en mer tilltalande och stark fysik; behöver du börja träna på gym? Eller har du träningsredskap hemma? Är de tillräckliga för att uppnå vad du vill? Behöver du en coach eller en träningspartner? Behöver du några kosttillskott eller följa en särskild diet som paleo.

Om du behöver mer resurser för att genomföra din vision måste du troligtvis se över din budget (om du inte är väldigt välbärgad). Du behöver även se över dina tillgångar vad gäller tid och energi.

En klar vision

En avgörande fråga som ofta ställs i dessa sammanhang som många män har svårt att svara på är, hur tydlig eller klar är din vision av vad du vill uppnå? De flesta män har någon abstrakt önskan om att komma i bättre form, tjäna mer pengar eller ha mer fritid. Men frågar man om exakt hur mycket vill du gå ned i vikt? Hur mycket pengar vill du ha? Och så vidare, har de flesta ingen aning, eftersom det kräver mer efterforskningar.

Detta är något vi har tryckt på i många artiklar här på Maskulint, desto tydligare din vision är, desto lättare är det att skapa en bra planering och hitta de resurser du behöver. Om du vill se ut som Brad Pitt eller The rock kräver två väldigt olika upplägg i träning och diet.

Kortsiktig och långsiktig planering

Om ditt mål är att bli ekonomiskt oberoende, kanske du sätter en deadline på tio år för att uppnå detta. Men troligtvis kommer denna planering att kräva flera olika steg som tar olika mycket tid. Ett seriöst och långsiktigt mål kräver flera olika kortsiktiga mål längs vägen. Du bör alltså utifrån din planering kunna svara på;

Vad gör du idag för att nå ditt mål? Vad krävs den här veckan för att nå ditt mål? Vad måste du göra nästa månad och så vidare. Desto mer tydlig och detaljerad din planering är, desto mer tid och mental energi sparar du i längden.

Vad händer om du får ett bakslag?

I Shark Tank får ofta den blivande entreprenören frågor som ”vad händer om ingen köper din produkt?” eller ”vad händer om din investerare hoppar av”. Många män planerar aldrig för bakslag, så när de blir sjuka och inte kan träna på ett tag slutar de följa sin diet helt och hållet. När en oförutsedd utgift dyker upp så ger de upp på sitt mål att bli ekonomiskt oberoende, istället för att skapa en ny långsiktig budget.

Gå med i Maskulint Utbyte

Detta var bara några förslag på frågor du kan ställa dig själv i avsaknad av en egen grupp. Annars kan du se några avsnitt av Sharktank för att få dina egna idéer på bra frågor. Men den absolut bästa lösningen på detta är att ha en verklig grupp du kan interagera med och ställa frågor till kontinuerligt. Om du är en man som vill utvecklas på alla områden i livet kan du ansöka om medlemskap i vår grupp Maskulint Utbyte på FB.

I vår grupp får du presentera dig själv och du kan berätta om dina utmaningar och mål. Fördelen med vår grupp är att den bara består av män som vill utvecklas, vi håller god ton och har högt i tak. Detta är en möjlighet att få goda råd, motivation och uppföljning.