Allmänt

Språkets makt – varför vår terminologi är så viktig

Det talade eller skrivna ordet kan stoppa eller starta revolutioner. Det kan lyfta män eller krossa dem. Ord har makt, om vi lär oss att använda dem rätt, kan de ge oss makt också.

Några väl valda ord till rätt kvinna kan vara det som avgör om du får lägra henne. Några få meningar kan avgöra en partiledarduell och bestämma vem/vilka som får styra ditt land. Ett par skarpa meningar mot en antagonist kan få denne att framstå som en fullkomlig idiot, och dig att framstå som en vinnare.

Även hur vi talar till oss själva har en stor betydelse. Men det handlar inte bara om vilka ord vi använder, utan vad vi fyller dem med för mening.

Hur gamla ord får en ny betydelse

När jag brukade åka i bilen med min far som liten, spelade han musik från femtiotalet, i många av låtarna sjöng de manliga sångarna om hur de känner sig ”så gay” efter att ha träffat en vacker kvinna. Detta gjorde mig förvirrad redan i den åldern, eftersom den nya betydelsen av gay redan då var så ingrodd i kulturen.

När min far växte upp betydde gay att vara uppåt eller glad. Idag betyder det att du är sexuellt attraherad av personer av samma kön som dig.

Exakt hur detta ord fick denna nya innebörd vet jag inte, men uppenbarligen ville man förknippa denna sexuella läggning med ett ord som hade en positiv betydelse. På femtiotalet var homosexualitet inte något de flesta såg som något positivt, idag har det blivit något av en helig ko.

Hur genusvetare dominerat språket och fortsätter uppfinna nya ord

Från slutet av sextiotalet och framåt har en anti-maskulin rörelse dominerat kulturen och språket. Men utöver att ge gamla ord en ny innebörd har man även hittat på nya ord, för att få dem man gör motstånd emot att framstå som ”dåliga” och sina egna att framstå som ”goda”.

Genusvetare har gjort detta till något av en egen vetenskap. Med ord som ”Toxic Masculinity”, ”Mansdominans”, ”Intersektionell”, ”CIS-person” med mera.

Med dessa ord följer analyser gjorda som försökt etablera en feminin analys av världen och historien. En världsbild där män är ständiga förövare och kvinnor är ständiga offer. Detta har konsekvenser för hur vi utvärderar mänskligt beteende.

När kvinnor rider ”karusellen” säger genusvetarna att hon ”utforskar sin sexualitet”. När en man väljer att ha sex med många kvinnor, kallar dom honom ”osäker på sin sexualitet”.

Maskulint vinner mark

Vi kan under senare tid se hur en maskulin terminologi växt fram med termer som ”Cucks”, ”Beta”, ”Alpha”, ”Soyboys” och ”Spinsters” bland många andra.

Framförallt på sociala medier har detta vunnit så mycket mark att till och med mainstream-media till en viss grad tvingats förhålla sig till detta med rubriker som “jag vill inte bli utmålad som en beta” eller “sojapojkar är framtiden”.

Detta är väldigt goda tecken, när dom förhåller sig mer till vår terminologi och världsbild än att vi reagerar på deras, betyder att det är vi som sätter trender. Detta är en av flera anledningar att vi sedan början av 2020 inte skriver särskilt mycket om feminister och deras påhitt.

Varför kriget om språket berör dig som man

Vi på Maskulint är inte särskilt intresserade av politiskt käbbel (för att låna en populär fras från vår statsminister), däremot är vi medvetna om hur ord används emot män som grupp, av framförallt feminister, men även av ”Betaorbiters”.

Vi har tidigare skrivit om detta i ”Hatindustrin mot vita män” och ”vad gör en riktig man? – Hur du blir manipulerad”. Detta kan ta sig uttryck i politiken, på din arbetsplats eller i ditt förhållande.

Om en kvinnlig kollega anklagar dig för ”Mansplaining”, anklagar hon dig indirekt för att visa brist på respekt mot kvinnor genom att utgå från att kvinnor inte är kompetenta.

För män som inte är insatta i hur språket används emot dem, kan denna situation leda till att dom ber om ursäkt, eller undviker att ge uttryck för sina åsikter, på grund av risken för att bli stämplade som kvinnohatare.

Maskulin terminologi – hur vi tar tillbaka språket

I vår sektion för terminologi förklarar vi innebörden av feministernas terminologi och hur denna används emot män. Men ännu viktigare så presenterar vi vår egen terminologi, som används inom Manosfären. Desto mer vi använder oss av våra egna termer, desto starkare blir deras betydelse.

När vi avfärdar genusvetarnas ord och tvingar dom att förhålla sig till våra, då har vi etablerat Frame. Men hur vi använder språket har även djupare psykologiska effekter.

När vi använder ett språk som bekräftar vår världsbild och avfärdar den styrande, då skapar vi en psykologisk barriär som hjälper oss att stå emot deras propaganda.

Men ett gemensamt språk hjälper oss även att känna igen varandra. När en annan man kallar någon uppstudsig beta för en ”sojapojke”, då vet du att han förmodligen är en potentiell broder.

Vi kan även avväpna ord som används emot oss genom att äga dem, ungefär som svarta valt att göra N-ordet till sitt eget. Om någon säger att du ger uttryck för ”Toxic Masculinity” säg bara ”tack”, det betyder bara att du är extremt manlig, vilket givetvis är positivt.

Besök vår sida för terminologi för att beväpna dig med maskulina ord och beskrivningar redan idag.

Tidigare artikel

Fem fördelar du upptäcker när du mediterar regelbundet

Nästa artikel

Fem åtgärder som får dig på bättre humör snabbare

Författaren

Ernst Robert Almgren

Ernst Robert Almgren

Ernst driver bloggen levafett.com där han skriver om LCHF och träning. Han har även en YouTube-kanal och skriver böcker. Robert har en lång bakgrund inom politik och föreningsliv som ungdomsledare och skribent.

Inga kommentarer

Kommentera