En av livets stora prövningar är hantering av barn. Oavsett om du är en mjukare eller hårdare förälder, kommer du att få en rejäl match av dessa manipulativa små egoister. Här kommer några tips från en man som har två barn på tio och åtta år, och en bonus på elva.

Låt dig inte förledas av känslor

Vi har tidigare skrivit om stoicismen här på Maskulint, och även om det inte alltid är uttalat är detta en av grundbultarna för hemsidan. Friedrich Nietzsche och Jack Donovan kan också räknas hit. Kortfattat går stoicismen ut på att inte låta sig förledas av känslor. Detta är väldigt nyttigt när det gäller barn, som ju kan reta gallfeber på den lugnaste far. Dessa råd nedan är ideal – för det finns ingen förälder i denna värld som lyckas ”hålla nollan” i alla lägen.

Var konsekvent

Var konsekvent. Om du gör ett enda avsteg från rutinen kommer barnet att förvänta sig detta nästa gång, och nästa och nästa. Detta gäller framförallt ”barnknark” som socker och internet. Rådet är naturligtvis att undvika socker i största möjliga mån, och begränsa internet till hälsosamma doser.

Förhandla aldrig

Att förhandla med ett barn är som att försöka hålla en konstruktiv diskussion med ett internet-troll. Slöseri med tid, och det kan sluta med att du får ett utbrott. Om det blir diskussion om en leksak, någon sak som det blir tjafs om mellan två barn eller liknande – ta bort objektet som skapade problem. Lägg undan det, punkt.

Undvik mutor och morötter

Det som händer om du lockar med en belöning efter ett städat rum, är att barnet aldrig kommer att vilja städa utan belöning efter detta. Du kommer istället att få flera förslag på sådant de också kan göra, för pengar. Detta skapar inga entreprenörer, utan snarare giriga små människor som aldrig gör saker av egen vilja. De är dina barn, inte dina anställda.

Explodera – ibland

Stoicismen går ut på att inte ryckas iväg av känslor. Detta ska du inte göra. Men ibland är det befogat med ett raseriutbrott – och detta ska vara det värsta ditt barn kan tänka sig. Ju mer sällan du använder grottbjörnens dova sång, desto mer skräckinjagande blir den när den väl kommer. Om dina barn respekterar dig när du pratar lågmält är detta att föredra så klart.

Var en ledare

Gör så som fäder gjort med sina barn genom mänsklighetens historia. Var en ledare, kort och gott. En trygg ledare som dina barn kan vara sig själva med, och som de vänder sig till om livet blir jobbigt.