Allmänt

Stoisk hantering av barn – hur du bevarar sinnesfriden som förälder

En av livets stora prövningar är hantering av barn. Oavsett om du är en mjukare eller hårdare förälder, kommer du att få en rejäl match av dessa manipulativa små egoister. Här kommer några tips från en man som har två barn på tio och åtta år, och en bonus på elva.

Låt dig inte förledas av känslor

Vi har tidigare skrivit om stoicismen här på Maskulint, och även om det inte alltid är uttalat är detta en av grundbultarna för hemsidan. Friedrich Nietzsche och Jack Donovan kan också räknas hit. Kortfattat går stoicismen ut på att inte låta sig förledas av känslor. Detta är väldigt nyttigt när det gäller barn, som ju kan reta gallfeber på den lugnaste far. Dessa råd nedan är ideal – för det finns ingen förälder i denna värld som lyckas ”hålla nollan” i alla lägen.

Var konsekvent

Var konsekvent. Om du gör ett enda avsteg från rutinen kommer barnet att förvänta sig detta nästa gång, och nästa och nästa. Detta gäller framförallt ”barnknark” som socker och internet. Rådet är naturligtvis att undvika socker i största möjliga mån, och begränsa internet till hälsosamma doser.

Förhandla aldrig

Att förhandla med ett barn är som att försöka hålla en konstruktiv diskussion med ett internet-troll. Slöseri med tid, och det kan sluta med att du får ett utbrott. Om det blir diskussion om en leksak, någon sak som det blir tjafs om mellan två barn eller liknande – ta bort objektet som skapade problem. Lägg undan det, punkt.

Undvik mutor och morötter

Det som händer om du lockar med en belöning efter ett städat rum, är att barnet aldrig kommer att vilja städa utan belöning efter detta. Du kommer istället att få flera förslag på sådant de också kan göra, för pengar. Detta skapar inga entreprenörer, utan snarare giriga små människor som aldrig gör saker av egen vilja. De är dina barn, inte dina anställda.

Explodera – ibland

Stoicismen går ut på att inte ryckas iväg av känslor. Detta ska du inte göra. Men ibland är det befogat med ett raseriutbrott – och detta ska vara det värsta ditt barn kan tänka sig. Ju mer sällan du använder grottbjörnens dova sång, desto mer skräckinjagande blir den när den väl kommer. Om dina barn respekterar dig när du pratar lågmält är detta att föredra så klart.

Visa dominans

Sist men inte minst är det viktigt att du visar varför du är ledaren. Skojbrottas med dina barn för att de ska känna din styrka, vilket innebär att de både underkastar sig och känner sig trygga. Var också rättrådig och sträng när det är befogat. Strunta i vad som är trendigt och nämns i tidningarna. Gör så som fäder gjort med sina barn genom mänsklighetens historia. Var en ledare, kort och gott.

Läs även utmärkta boken Hur barnen tog makten, av David Eberhard (länk).

Tidigare artikel

Året som var 2018, året som komma skall 2019

Nästa artikel

Män måste ta ansvar för kvinnorörelsen

Författaren

Dan Forslund

Dan Forslund

Dan är en författare och coach med produktivitet och psykisk hälsa som fokus. Utöver produktion av böcker driver han en podd och håller workshops i produktivitet. Till vardags jobbar han som SEO-strateg och content writer.

Läs Dans texter om produktivitet och personlig utveckling på hans blogg: danforslund.se

Inga kommentarer

Kommentera