Vad kan män lära sig från unabombarens syn på den moderna världen? Har teknologin förvandlat män till domesticerade husdjur?

Efter att ha sett den fascinerande serien på Netflix (länk) om jakten på terroristen känd som unabombaren, blev jag så pass nyfiken att jag bestämde mig för att läsa Ted Kaczynskis politiska manifest som publicerades av flera tidningar under hot 1995. Jag blev glatt överraskad när jag fann att manifestet finns som en gratis ljudbok på svenska utan kostnad:

https://podtail.com/svh/podcast/bibliotek/det-industriella-samhallet-och-dess-framtid-d/

Jag vill betona att jag och Maskulint tar starkt avstånd från Ted Kaczynskis terrordåd som var grymma, orättfärdiga och dessutom kontraproduktiva för det han ville uppnå. Med det sagt går det inte att förneka att han var otroligt intelligent, ett underbarn som började på Harvard när han var sexton och senare blev professor i matematik. Hans manifest var med tanke på tiden det skrevs, otroligt träffande och närmast profetiskt om vart vårt samhälle är på väg.

Om manifestet

Kaczynskis text känns mer som en samhällskritisk analys än som ett proklamerande av idéer likt Karl Marxs kommunistisk manifest. En stor del av manifestet riktar sig mot politisk korrekthet och kritik av sin tids vänster som han menar har blivit en medlöpare till etablissemanget snarare än en motståndare till detsamma. Men roten till de största hoten mot mänskligheten är enligt Kaczynski teknologin, från industrialiseringen fram till idag.

Men de delar jag finner mest intressanta och relevanta för män idag är hans syn på översocialisering och på vad han kallar ”ersättningsaktiviteter”.

Problemet med översocialisering

Det är naturligt att mänskliga samhällen utvecklar vissa outtalade normer och sedvänjor i en kulturell kontext som upprätthåller en sammanhållning och gränser för vad som anses vara accepterat beteende. Men Kaczynski menar att människor i väst (framförallt vänstern) lider av översocialisering. Till den grad att vi inte längre tillåts tänka eller tala fritt, eller ens uttrycka naturliga känslor som hat, aggressivitet eller lust.

Från barndomen har vi enligt Kaczynski blivit uppfostrade till att känna skuld över våra naturliga instinkter och sitter nu i ett psykologiskt koppel under vad vissa idag kallar politisk korrekthet. Likt domesticerade djur tillåts vi bara uttrycka våra naturliga behov under ordnade former kontrollerade av staten, dessa kallar Kaczynski för ersättningsaktiviteter.

Ersättningsaktiviteter och skapandet av odugliga män

Även en tiger som växt upp under fångenskap på ett zoo har kvar vissa inneboende biologiska instinkter som den behöver utlopp för. För att försöka tillfredsställa dessa skapar skötarna artificiella substitut som pryder deras inhägnad. Några konstgjorda träd för att klättra i, kött från andra djur (men som den inte får jaga själv). Ibland tillåts djuret att para sig, även om djurparken väljer en hona. Djur som denna tiger kan ofta leva längre under dessa förhållanden än tigrar i det vilda, med färre faror, modern medicin och med garanterad utfodring av mat på regelbundna tider.

Men dessa djur är fortfarande fångar, och inte sällan utvecklar de tillstånd som depression, övervikt och en ovilja till att para sig under fångenskap. Om man skulle släppa ut detta djur efter flera år i fångenskap skulle det vara helt oförmöget till att överleva i det vilda.

Ersättningsaktiviteter för människor

Likt djuren på zoo lever ofta moderna människor längre än våra förfäder i naturliga stammar. Men också likt djuren är vi fortfarande fångar under ett för vår art onaturligt system. Moderna människor lider i epidemiska mått av övervikt, depression och låg nativitet (ovilja eller oförmåga att para sig), något som vi försöker medicinera bort vilket ofta skapar ännu fler sjukdomstillstånd. Och likt domesticerade djur skulle de flesta moderna människor inte överleva i det vilda utan teknologiska hjälpmedel.

För att få utlopp för våra naturliga instinkter har vi skapat ersättningsaktiviteter även för människor inom ramarna för vad staten tillåter och kräver. Jag tar här upp några få exempel.

Dataspel och jaktcertifikat: om du vill jaga din egen föda kan du skaffa ett jaktcertifikat, men det är få som kan föda sin familj på detta sätt, eftersom staten bestämmer under vilka tider, vilka djur och hur många djur du får döda. De flesta måste dessutom ha ett nio till fem jobb för att ha råd att leva och betala skatt, därför har jakt blivit något av ett tidsfördriv för uttråkade miljonärer och kungligheter. Jag har även lagt märke till hur det kommit en uppsjö av tv-spel där ungdomar och alltfler vuxna kan få utlopp för sin naturliga instinkt av att jaga.

Nackdel: att män inte längre jagar eller odlar sin egen mat har gjort att vi förlorat vår kontakt med naturen, vi konsumerar istället halvfabrikat och överäter vilket ligger bakom de flesta av våra dödligaste sjukdomar. Djuren föds upp i fabriker där de dör långsamt av plågor och sjukdomar som uppfödarna försöker motverka med antibiotika vilket ökat förekomsten av multiresistenta bakterier och så vidare.

Det är även komiskt när man reflekterar över hur moderna människor försöker hantera sin övervikt genom att springa på löpband framför en tv-apparat på gymmet, när vi jagade i det vilda fick vi både naturlig träning och riktig föda.

Sport och fanclubbar: förekomsten av sport borde vara ett positivt inslag i den moderna världen, problemet är att bara några få faktiskt utövar sporter medan majoriteten nöjer sig med att se på. Att följa ett fotbollslag eller tillhöra en hockeyklubb har blivit en ersättningsaktivitet för tribalism och krigande, jag har till och med hört män säga att Zlatan krigar för dem på fotbollsplanen.

I traditionella samhällen lever människor i små stammar, där ätten och blodsband står i centrum. För att markera stamtillhörighet hade vi tatueringar och dylikt. För att tillfredsställa behovet av tillhörighet väljer män att följa ett sportlag och markerar sin tillhörighet med att bära lagets färger. Skillnaden är att i en riktig stam finns det en genuin gemenskap baserad på arv och territorium. Medan fotbollsfans förenas av underhållning och öldrickande.

För män som inte följer sporten finns det ett brett utbud av subkulturer att välja på istället, som är godkända av de styrande och deras medier. Du kan vara en punkare eller en gothare. Du kan vara en ”kattperson” eller en ”hundperson”. Du kan även välja en tillhörighet baserat på dina sexuella preferenser, bi, homo eller trans med mera. Det finns även klubbar för anhängare till Sagan om ringen och Harry Potter, dessa är troligtvis större än de flesta politiska partier.

Nackdelar: så länge du inte förordar en gemenskap byggd på blodsband, religion eller en stam som försöker bryta sig fri ifrån konsumtionssamhället, kommer du bli godkänd av den rådande kulturen och de styrande. Problemet med alla dessa påhittade gemenskaper är att de inte bygger på verkligheten. Fotbollsspelare tjänar miljoner på sina fans men erbjuder varken ledarskap eller seger i strid. Harry Potters äventyr i Grindenwald är inget böckernas följare kan besöka på riktigt.

Riktiga stammar bygger på blod, uppoffringar och gemensamma mål, dessa kräver mycket mer, men ger också mycket mer tillbaka.

Pornografi: Få saker motiverar män lika mycket som tillgång till sex. Det har motiverat män till att gå i krig, skriva episka romaner, riskera sina liv i dueller och spränga sig själv i luften för att få tillgång till sköna oskulder i paradiset. Idag tillfredsställer sig män själva genom att runka framför en bildskärm som visar andra män som har sex med kvinnor de själva skulle vilja ha sex med.

Av alla ersättningsaktiviteter är denna den mest Orwellianska och effektiva för att skapa pacificerade män. För att lära dig om hur skadligt detta är för män läs min tidigare artikel i ämnet ”Hur porr förstör mäns liv”.

Min kritik mot Ted Kaczynski och hans manifest

Den största kritiken jag har mot unabombar-manifestet är att Kaczynski inte erbjuder några konkreta lösningar eller alternativ till den moderna världen. Människor har alltid försökt att uppfinna saker för att göra livet mer bekvämt och effektivt. Ofria samhällen har alltid existerat, och det finns inte tillräckligt stora incitament för massorna att försöka vrida tillbaka klockan till tiden innan industrialiseringen, om det ens är önskvärt?

Men det största problemet med Kaczynski var givetvis hans handlingar, att närmast urskiljningslöst döda oskyldiga människor bara för att de jobbar inom systemet var varken en bra strategi för att störta det teknologiska samhället eller för att övertyga andra om hans idéer. Men vi kan fortfarande ta lärdom av hans observationer.

Är du redo att bryta dig fri?

Gemensamt för alla ersättningsaktiviteter är att de går att tjäna pengar på samt att de håller sina användare lugna, nöjda och svaga. Men viktigast av allt, det hindrar människor från att vilja fly från systemet. Men om du är trött på att leva ett artificiellt liv kan du efter bästa förmåga ge upp dessa meningslösa aktiviteter och skapa dig ett mer autentiskt liv utan att sluta som en terrorist.

Denna strategi är ett betydligt större hot mot det rådande systemet än att bygga bomber. Ett autentiskt liv på dina egna villkor har potentialen att skapa en riktig explosion.

Läs även:

Död åt konsumtionssamhället

Hur du lever rättrådigt i en nihilistisk värld

Männerbund, sociala medier och det röda pillret

Fight Club – ett manligt manifest