Till en viss utsträckning behöver vi pengar för att överleva och då spelar det ingen roll hur mycket tid vi har till vårt förfogande. Men efter att vi tryggat våra mest grundläggande basbehov börjar tillgången till tid få en betydligt större roll i våra liv, eller det borde det göra. Nu har jag i och för sig aldrig haft väldigt mycket pengar, men jag känner många som har det och utgår från deras erfarenheter.

Vad människor med pengar önskar att de hade mer av

De flesta jag känner som tjänar väldigt mycket pengar säger att det de vill ha mer av är tid, ett undantag här är möjligtvis de som vunnit mycket pengar på lotto, men jag känner inga som gjort det och de är ganska få. De jag känner som tjänar väldigt mycket pengar har förvisso råd med en massa saker som inte jag har råd med. De kan åka på lyxiga semesterresor till exotiska länder där de blir uppassade hela tiden. De har fina bilar, märkeskläder, toppmoderna hem och mycket mer, men de betalar ofta ett väldigt högt pris för allt detta.

Vad du betalar för det du aldrig använder

Priset är mindre tid, mindre tid med familjen, mindre tid att göra något på egen hand och mindre tid för att umgås med vänner. Visst kan du kompensera för detta med att köpa fina presenter till din fru och dina barn, men jag lovar om de fick välja skulle de hellre ha mer tid med dig än dyra prylar. Visst blir dina barn glada om du tar med dem till Disney-world, men skulle dom offra ett år av upptagna kvällar och helger med dig för det?
Du har råd med en massa roliga saker, som en hemmabio-anläggning, fina golfklubbor, jacuzzi med mera, men hur mycket tid har du för att njuta av detta? Du kan bjuda vännerna på puben och bjuda med dem till ditt fina hem, men hur ofta?

Att offra år av utbildning för att bli lycklig i framtiden

Förvisso finns det jobb som inte kräver mer tid än andra jobb där du ändå kan tjäna mer pengar än de flesta andra arbetare, men dessa jobb kräver ofta en längre utbildning, och då handlar det återigen om en investering i tid. De flesta av oss är mer eller mindre tvungna att sitta i skolbänken i åtminstone tolv års tid, och efter det har vi ändå inget stort övertag på arbetsmarknaden jämfört med de som hoppat av gymnasiet.

Efter den här tiden när vi närmar oss tjugoårsåldern är ytterligare fem år i skolbänken plus några års praktik ingen liten investering i tid av vad många kallar våra bästa år för att kunna tjäna mer pengar i framtiden. Jag är absolut inte emot en högre utbildning, men om jag ska offra flera år på att lära mig något ska det vara något jag är genuint intresserad av. Jag skulle aldrig tvinga mig själv att studera något jag avskyr bara för att få en högre lön i framtiden, vilket många gör.

Pengar för kvinnor, vänner och inflytande

En del män vill tjäna pengar för att kunna få tillgång till kvinnor, för att få ligga eller för ett förhållande. Om du bara vill ligga mer är mycket pengar inget stort övertag såvida du inte tänker betala för sex, världens bästa players har varit fattiga som kyrkråttor när de lägrat hundratals vackra kvinnor, läs The Game. Om du vill hitta bra hustrumaterial kommer dina materiella tillgångar bara leda till att du drar till dig guldgrävare som är redo att dumpa dig så fort du möter minsta motgång och som alltid är redo att dumpa dig för en rikare man. Om du vill förbättra dina chanser till att få kvinnor är det bättre att investera tid på att utveckla dig själv med styrketräning, i mindset och inte minst i tid med interaktioner med kvinnor.

Om du vill tjäna pengar för att få fler vänner är detta en minst lika dålig strategi. Vill du verkligen vara omgiven av människor som bara gillar dig för vad du tjänar? Det är motsvarigheten till en kvinna som väljer män bara för att de gillar hennes utseende, dom kommer att knulla henne, men efteråt är hon förbrukad i deras ögon. Om du vill ha status och inflytande behöver du bara tillgång till sociala medier och ha något vettigt att säga eller bidra med, det behöver inte kosta en massa pengar, och jag är hellre omtyckt för mina idéer och intressen än för mitt bankkonto.

Pengar är bra, men inte till vilket pris som helst

Jag är ingen motståndare till att tjäna pengar och jag vill själv tjäna så mycket som möjligt, men utan att rucka på mina principer och utan att offra för mycket tid på det jag tycker är viktigt. Om jag kan tjäna mycket pengar på att arbeta med det jag är intresserad av är det jättebra, men om jag måste arbeta med något jag avskyr för att komma dit så flippar jag hellre burgare på Donken eller stapplar varor på Ica och skalar ned på mina utgifter för att kunna ägna mig åt min passion på fritiden, för att kunna ta en fika med en vän vilken dag som helst i veckan, och kunna spendera tid på att leka med mina barn de flesta kvällar och helger.

Nu är dikotomin mellan pengar och tid inget nollsummespel och det finns många sätt att förbättra din ekonomi utan att ge avkall på dina intressen, livsstil och principer, men det kommer jag skriva mer om i en framtida artikel.