Idén om det röda pillret kommer från de populära Matrix-filmerna, varav den första släpptes 1999. Jag utgår från att de flesta läsare till Maskulint har sett filmerna, men med hänsyn till äldre herrar och till väldigt unga läsare går jag snabbt igenom filmernas huvudtema:
Huvudpersonen vid namn Neo misstänker att något är fel med världen han lever i, efter mycket sökande träffar han till slut en mystisk man vid namn Morpheus som ger Neo ett val, ta det röda pillret och lära sig sanningen om världen, men tar han det kan han aldrig återgå till den verklighet han levt i. Eller så tar han ett blått piller, då kommer han återgå till den trygga illusionen.
Allt jag erbjuder är sanningen, inget annat
När Neo väljer det röda pillret säger Morpheus ”allt jag erbjuder är sanningen, inget annat” och insinuerar att denna sanning är allt annat än bekväm. Efter att Neo svalt det röda pillret vaknar han smärtsamt upp i en mörk och kall verklighet styrd av maskiner, där berättar Morpheus för Neo att han hela tiden levt i en virtuell verklighet skapad av maskinerna som använder människor som batterier, medan deras hjärnor lever i den simulerade verkligheten tills deras kroppar dör. Detta är början till berättelsen om Neo och de andra uppvaknade människornas kamp emot maskinerna i både den verkliga och virtuella världen.
Idén om att vi lever i en falsk verklighet är en urgammal idé
Temat i Matrix filmerna bygger på ett urgammalt filosofiskt tema som går igen i flera berättelser och religioner runt om i världen, från Hinduismens idé om Maya (illusionen), de gamla toltekernas berättelse om den gemensamma världsdrömmen och även i kristen gnosticism som många menar att Matrix filmerna främst bygger på. I en modern kontext när man pratar om illusionen vi lever i åsyftas främst falska idéer om verkligheten som förmedlas av den gemensamma kulturella berättelsen samt av våra makthavare och media.
Hur det röda pillret används idag
På senare år har analogin om det röda pillret kommit att användas av en rad olika grupper, av veganer om hur vi enligt dom blivit lurade att tro det är rätt att döda och äta djur. Av feminister som anser att världen styrs av patriarkatet, av den alternativa högern om främst etniska relationer. Men den grupp som brukat denna analogi först och flitigast är manosfären (länk) som därför främst kommit att förknippas med det röda pillret.
För manosfären handlar det röda pillret om vad det innebär att vara en man idag och om de verkliga relationerna mellan män och kvinnor. Men med tiden har manosfären kommit att använda det röda pillret för att beskriva verkligheten bakom lögner om många andra frågor som rör livsstil, ekonomi och politik. Utifrån detta kommer uttryck som ”han har blivit rödpillrad” eller jag ska ”rödpillra honom”.
Ett exempel på ett rött piller
En uppenbart felaktig idé om verkligheten enligt manosfären, som massmedia ofta lyfter, är att män och kvinnor är i det närmaste identiska; i styrkor och svagheter, mentalitet och intressen och enligt vissa radikaler även biologiskt lika förutom vad vi har mellan benen. Att ta det röda pillret här innebär att inse att män och kvinnor är väldigt olika både fysiologiskt och psykiskt, vi har generellt sett olika intressen och mål i livet och så vidare. När en man börjar studera verkligheten om skillnader mellan män och kvinnor (tar det röda pillret) lär han sig bland annat att vad en kvinna önskar hos en man (fysisk styrka, bra ekonomi, inflytande osv) skiljer sig radikalt från vad en man vill ha oss en kvinna (skönhet, fertilitet, bra modersinstinkter).
Konsekvenser av att ta det röda pillret
När en man för första gången tar ett rött piller som detta kan det leda till ilska mot omvärlden som har ljugit för honom, och även en missriktad ilska mot kvinnor (men de lever oftast också i illusionen). Men när han väl förlikat sig med sanningen kan han använda den till sin fördel både för att få mer sex med kvinnor och för att bygga långvariga relationer. Istället för att tycka att det är orättvist att en kvinna inte bara väljer dig för ”den du är” men för vad du kan prestera, då kan du välja att arbeta på dessa styrkor, förbättra din ekonomi, arbeta på din fysik och klädsel med mera för att få kvinnor av bra kvalitet. Istället för att vara arg på kvinnor kan du förlika dig med deras inneboende natur och ta det i beaktande i relationer med dem.
Konsekvenser av att ta det blåa pillret
Precis som i The Matrix kan du välja att ta det blåa pillret i dessa frågor. En man som väljer att ta det blåa pillret i förhållande till kvinnor kan givetvis leva ett relativt bra liv ändå, men om han sväljer det blåa pillret (det rådande narrativet) kommer han ständigt förundras över kvinnors val och beteenden och riskera att bli utnyttjad av dem. Precis som män har kvinnor även en mörk natur som i deras fall handlar om hypergami, att använda sin sexualitet i utbyte mot tjänster och inflytande och så vidare.
Detta innebär inte att kvinnor är ”onda” eller att män är bättre än kvinnor i alla avseenden, det innebär bara att vi har olika intressen och egenskaper som i ett traditionellt samhälle kompletterar varandra, men som ofta leder till konflikter i ett egalitärt samhälle. Att förstå kvinnor är inte så annorlunda än att förstå människor från andra kulturer, vi har olika syn på normer och värderingar och dessa behöver vi förstå för att kunna fungera så bra tillsammans som möjligt. Och de som inte förstår dessa skillnader är lätta att manipulera och utnyttja.
Hur ställer vi oss till det röda pillret?
Vi på Maskulint inspirerades tidigt av analogin om det röda pillret, men för att undvika onödiga kopplingar till politiska ideologier och dylikt som vi inte har något med att göra, föredrar vi att tala om sexuell realism alternativt sexuell pragmatism hellre än röda eller blåa piller.
Vi försöker utgå från världen som den är, inte som vi önskar att den borde vara eller som vissa i media och film försöker utmåla den som. Om du vill förstå sexuell realism (kalla det röda pillret om du vill) vill vi ge dig verktygen för att hantera konsekvenserna av detta och för att kunna utvecklas och bli den bästa versionen av dig själv.