Det finns kraft i frågor. Frågan om hur du skulle leva ditt liv om du hade alla ekonomiska medel du behövde för resten av ditt liv, är en av de mest kraftfulla jag vet. Svaret på den frågan avgör nämligen hur du borde leva ditt liv, även utan rikedom.

Det vilar en frigörande kraft i det obegränsade tänkandet. Denna kraft tar bort tvivel och hinder som ”det kommer inte att gå”, ”det är ingen idé att försöka”, ”ingen har klarat det förut” och andra hämskor för dina tankar. Den som behöver tänka stort kan inte vara realistisk, inte inledningsvis.

Vad hade hänt om Columbus tänkte realistiskt? Och alla andra storheter genom historien, pionjärer inom sina respektive fält. Tänk om ”ingen har gjort detta förut” hade varit bevis för att de borde låta bli.

Vad gör du med rikedomen säkrad?

För mig är det en enkel sak att besvara frågan om vad jag skulle göra med rikedomen säkrad. Jag skulle fortsätta att dela med mig att bloggposter som denna, podcastavsnitt, videos, böcker. Det är nämligen något jag måste göra, inte för att vinna något egentligen. Det är min ”djupaste gåva” för er som har läst Way Of The Superior Man.

Vad skulle du själv göra om du visste att du inte behövde tjäna pengar? Min gissning är att du inte skulle sitta i soffan och pilla naveln, eftersom du är inne på Maskulint och troligen vill förbättras som man och som människa. Kanske skulle du vilja umgås med nära och kära, familj och dra dig undan samhället utan några andra ambitioner. Men ponera då att du skulle göra detta. Vad skulle du sysselsätta dig med i din avskiljda by i skogen? Frågan kvarstår.

Hur mycket pengar behöver du?

När miljardären Richard Branson får höra att någon vill bli ekonomiskt oberoende brukar han efterfråga summan som skulle ge ekonomiskt oberoende. Detta är en intressant fråga, för den tar fram intressanta svar. Ofta klarar vi oss på betydligt mindre än vad vi tror, och anledningen är att vi gjort oss beroende av onödiga utgifter.

Ekonomiskt oberoende handlar inte bara om att få pengar in, utan till stor del om att sänka kostnaderna. Den som klarar att leva på 100 kr/månad, kommer att vara ekonomiskt oberoende med 100 kronor i ränta på sina aktier per månad. Ekonomiskt oberoende handlar nödvändigtvis inte om att vara rik, utan kort och gott att vara oberoende av att tjäna pengar.

Skissa ditt drömliv och sätt igång

För att återgå till den inledande frågan: vad skulle du göra om du hade en miljard kronor på banken (eller i madrassen)? Ge ett svar som inte är realistiskt, utan mer av ett drömscenario. När du har gjort detta kan du börja ställa dig frågor som:

  • Vilka delmål krävs för att nå detta mål?
  • Vad behöver lösas för att detta ska bli verklighet?
  • Vad behöver jag lära mig?
  • Vilka personer behöver jag träffa?
  • Vilka personer har gjort något liknande förut?
  • Vilka böcker behöver jag läsa?
  • När ska detta ske?

Efter att du har börjat med frågeställningar kommer din dröm sakta med säkert att sjunka mot jorden, och förvandlas från att vara ett luftslott till en reell plan. Kom ihåg: bara för att det finns frågetecken längs vägen betyder det inte att du ska låta bli att sätta igång. Få ner spaden i jorden och fundera inte så mycket. Agera.