Det finns många definitioner för frihet, och de kommer och går med människors ideologier. Den frihet jag förespråkar, och som måhända passar de flesta är friheten i att vara oberoende. Ett filosofiskt ämne, men här kommer några konkreta takeaways.

Oberoende betyder att du klarar dig själv, och att du väljer ditt tillhörande. Du blir inte intvingad i en grupp. Du tvingas inte att dela med dig. Det är du själv som väljer vem och vilka du vill tillhöra, följa, hjälpa och gynna. Den här inställningen finns det gott om titlar folk kan slänga på, men jag väljer att kort och gott se mig som anarkist. Men jag tror inte på att alla ska springa åt varsitt håll som yra höns, utan vill tillhöra en grupp personer med samma inställning. För den som gillar etiketter är jag helt sonika tribalist.

Börja med att välja ut dina närmaste

Rita en cirkel på ett papper. Gör den rätt stor. Inuti den cirkeln gör du en lite mindre cirkel. Inuti den nya cirkeln gör du ytterligare en ännu mindre cirkel. Den innersta cirkeln blir ”den inre cirkeln” som består endast av de som verkligen betyder något för dig, den utanför blir ”vänner och närmare bekanta” och den yttersta blir ”kontakter som är bra att ha av rent yrkesmässiga skäl”. Nu kan du börja sortera in personer i de olika kategorierna. Ditt mål är att från och med nu att ge all din energi till den inre cirkeln.

Fortsätt med att gå igenom dina prylar

I artikeln om minimalism och även den om ett spartanskt leverne står allt du behöver veta om hur du minimerar ditt liv. Spara endast det nödvändiga. Sälj, ge bort eller släng bort resten. Ju fler saker du äger, desto mer äger sakerna dig (ja, det skadar inte att se/läsa om Fight Club som en del i detta). Att göra sig av med saker är att bli mer oberoende kort och gott. Idealt är att renodla kläder och annat, att tänka uniform. Se till att spara saker som håller i många år, och var noga med att vårda dem.

Träna upp dig fysiskt och mentalt

Se till att vara i toppskick rent fysiskt och mentalt. Det finns gott om bra artiklar på Maskulint om detta, och här hittar du några av dem här.

Lär dig så att du klarar dig själv

En överlevnadskurs är inte fel. Men att lära sig laga nyttig mat räcker långt det med. Genom att klara av att laga mat kommer du väldigt långt på en gång. Att lära sig jaga, bygga fällor och timra sin egen koja är absolut sånt som är bra att kunna, men börja med maten.

Gör slut med samhället

Den sista punkten låter måhända kontroversiell, men behöver inte betyda att du ska dra från civilisationen redan nu. Det jag menar är att du i tanken ska släppa tanken på ett ”vi”. Politisk aktivitet, diskussioner om politik och samhället och liknande – bara släpp det. Sådant som rör dig på en daglig basis, som dina barns skolgång är naturligtvis värt att ägna energi åt. Liksom sådant som rör din sysselsättning. Men ge inte bort din dyrbara energi på något som inte ger dig något tillbaka. Se till så att det du har att göra med på en daglig basis faktiskt har kopplingar till den inre cirkeln, i annat fall förhåll dig neutral.

Känns dessa tankar bekanta? Du hittar dem hos såväl Henry David Thoreu som hos Jack Donovan. Känns de lockande? Gå med i vår VIP-grupp för män på Facebook. Skicka ett meddelande.