Allmänt

Vem är manligast? Martin Timell, Justin Bieber eller Osama bin Ladin?

En snickare tillika programledare. En popsångare och idol för småflickor. En terrorist och religiös fundamentalist. Hur står sig dessa män när vi utvärderar dem utifrån de fyra manliga dygderna?

“Det är en stor skillnad mellan att vara bra man och att vara bra på att vara en man”

– Jack Donovan

I min föregående artikel “vad gör riktiga män?” gick jag igenom hur olika intressen i samhället försöker definiera manlighet efter sina egna intressen. I den här artikeln vill jag utvärdera tre män som de flesta svenskar känner igen, efter de fyra manliga dygderna.

Martin Timell en riktig karl?

Bortsett från de senaste metoo-anklagelserna mot Martin har han länge ansetts vara något av en folkkär tv-personlighet. I sin ungdom siktade Martin på att bli präst och jobbade ett tag som församlingsassistent. En dag byggde han en skateboardramp i församlingens källare för barnen, detta ledde till att han blev avskedad från sin tjänst.

Efter denna händelse började han ta mindre bygguppdrag, trots att han inte är en formellt utbildad snickare och startade senare en byggfirma. Senare såg han en chans till karriärbyte när tv2 sökte en programledare för barnprogrammet “Ordvalpen” och resten är historia. Men hur manlig är då herr Timell?

Om vi utgår från den första dygden styrka, kan vi med bara våra ögon se att han faller kort (no pun intended). Vad gäller dygderna mod och ära finns det inget i hans kända liv som tyder på att han står över genomsnittet. Men vad gäller dygden mästerskap kvalificerar han sig eftersom han troligtvis är en duktig snickare. Så betyget blir ett av fyra.

Justin Bieber en beta eller hemlig alfa?

Justin Bieber är sinnebilden för de flesta män av en omanlig personlighet. Han lever i princip på att ge unga tjejer fjärilar i magen. Men vad gäller dygden mästerskap har han åtminstone presterat i sina kunskaper om musik, innan han var tolv bemästrade han piano, trummor, gitarr och trumpet, han gick även ut ur high school med toppbetyg. Vad gäller dygden av styrka kvalificerar han sig också, han har varit dedikerad till styrketräning och mma sedan en ung ålder.

Vad gäller ära och mod blir det mer knepigt. Hans offentliga image är vämjelig för de flesta män. Men till hans försvar så har han uttryckt till tidningen Mens Health att han vill bevisa sig som stark och manlig. Han har även visat ett visst mod genom att uttrycka konservativa åsikter i en extremt vänsterliberal bransch, han har bland annat tagit ställning mot abort och kravlöst sex. Men i slutändan blir det ändå bara en svag tvåa av fyra i betyg.

Bin Ladin, en feg sektledare eller frihetshjälte?

Usama bin ladin är för de flesta män i väst ondskan personifierad, men är han omanlig? I unga år utbildade han sig till ingenjör, han avlade även examen i ekonomi och förvaltning. Så vi kan i alla fall konstatera att Bin ladin lever upp till dygden mästerskap. Hans inblandning i krig började redan 1979 i Afghanistan där han hjälpte till att bygga vägar och tunnlar i bergen för att hjälpa folket där kämpa emot forna Sovjetunionen.

Vid sin hemkomst hyllades han som en hjälte för att ha bidragit till att stoppa de sovjetiska trupperna. Senare skulle han dedikera sig åt att bekämpa det amerikanska imperiet, därefter känner de flesta till hur det gick med 9/11 och USAs krig i Afghanistan och Irak. Bin ladin var en religiös fundamentalist och fanatiker. Han låg bakom flera vidriga terrordåd mot civila och förespråkade en brutal teokrati. Men var han omanlig?

Vad gäller den första manliga dygden så är det svårt att veta hur stark han var som man, så vi lämnar det därhän. Men som vi konstaterat levde han definitivt upp till dygden om mästerskap. Vad gäller dygderna ära och mod skulle jag vilja påstå att han levde upp till båda. Utifrån ett västerländskt perspektiv är han en fiende som förespråkar många galna idéer. Men utifrån hans egen religiösa och kulturella kontext är det svårt att säga att hans öde inte var ärorikt.

Vad gäller mod så krävs det stake för att slåss med två av de största vapenmakterna i modern tid. Så utifrån de fyra manliga dygderna får Bin Ladin en trea i betyg och krossar därmed både Timell och Bieber i manlighet.

Återigen, poängen med denna artikel är inte att avgöra vem av dessa som är en god man, utan för att visa att maskulinitet är amoralisk.

Tidigare artikel

Sluta med allt som inte ger dig eller de dina något

Nästa artikel

Internalisera det röda pillret- döda din inre beta

Författaren

Ernst Robert Almgren

Ernst Robert Almgren

Ernst driver bloggen levafett.com där han skriver om LCHF och träning. Han har även en YouTube-kanal och skriver böcker. Robert har en lång bakgrund inom politik och föreningsliv som ungdomsledare och skribent.

1 Comment

  1. […] vi förklarat i artiklar som “De fyra manliga dygderna” och “Vem är manligast mellan Justin Bieber och Usama Bin Ladin?“, är det en skillnad mellan att vara en bra man och att vara bra på att vara en […]

Kommentera