Ju förr du kan acceptera att världen ser ut som den gör, och slutar låta känslorna svalla över detta, desto bättre. Låt alla dina upptäckter över samhällets tillkortakommanden svalna, och slösa ingen mer energi på Kungadömet Ingenting.

Det är dags att släppa taget, min vän. Taget om din uppfattning att världen är din, och att den är värld att beklaga. Ta det röda pillret även för världens tillstånd, och njut av det liv du själv skapar åt dig själv och de dina. Vad jag talar om är att låta den stoiska inställningen leda dig, till ett bättre liv bortanför ett skepp som sakta håller på att sjunka.

Vill du ha något bättre – eller vill du förbättra det du egentligen inte vill ha?

Det läggs en hel del energi på engagemang kring sådant som ingen egentligen vill ha. Anledningen är att vi har skapat en stor kompromiss med oförenliga politiska och religiösa inriktningar. Som de flesta kompromisser innebär den att ingen egentligen får som den vill, och börjar bråka med varandra över vem som ska få mest/minst som den vill.

Vad jag ser, är att även de som tycker sämst om samhällsprojektet ändå lägger tid och energi på att fördöma hur saker görs. Det är tecken på att vilja förbättra något som förmodligen aldrig kommer att bli tillräckligt bra för respektive smak. För det finns inget vi, oavsett vilken inställning du själv har. Det är så det blir för den som försöker göra gemensam sak med sina fiender. Kanske känns det bra att göra en viss gemensam sak med fiende, då ni har ett gemensamt intresse, men i slutändan kan ingen bli nöjd.

Acceptera världen som den är

”Surrender” säger Eckhardt Tolle, och det han menar är inte att fly, utan att helt enkelt acceptera utan att döma. När det gäller vad som händer i det storskaliga samhället är det en konstruktiv inställning, att acceptera sakernas tillstånd och ställa sig frågan ”vad kan jag göra för att få ett bättre liv för mig och de mina?”. Världen är galen. Människorna i den är galna. Deras ideologier kommer aldrig att bli sams, och ju förr du agerar med frid i sinnet – desto bättre.

Det är märkligt att det i alla år jobbats på att försöka förena det oförenliga (utöver försöken att konvertera meningsmotståndare, förstås), men som du ser kommer det ingenstans. Den enkla logik jag ser framför mig består i att oliktänkande bildar egna mindre grupper, och låter meningsmotståndarna vara i fred. Minimalt med energislöseri.

Surfa på vansinnets hav

Den dagen du bekvämt lutar dig tillbaka och tänker ”hur drar jag nytta av detta på bästa sätt”, är en bra dag. Det leder helt enkelt ingen vart att gå runt och vara förbittrad över andra människor. Den enda du kan ändra är dig själv. Att knyta näven över populistiska idéströmningar åstadkommer på sin höjd en känsla av gemenskap med de som håller med dig i kommentarsfältet.

När du inte längre blir berörd av det som försiggår i Kungadömet Ingenting, då kan du ta fram din surfingbräda och njuta av en åktur på vansinnets hav.

Läs även:

Acceptera utan förakt

Att leva rättrådigt i en nihilistisk värld

Världen vi skapade är världen vi behöver förgöra

Att lämna världen

Theodore Kaczynski och ersättningsaktiviteter