För första gången i mitt liv längtar jag efter att gå och lägga mig tidigt och gå upp tidigt. För första gången ser jag fram emot måndagar. För första gången känns det som att jag har fullständig kontroll över mitt eget liv. Om du vill uppleva samma sak, läs vidare.

Jag fyllde 40 i år, och jag har varit engagerad i personlig utveckling i åtminstone 15 års tid. Under dessa år har jag läst om några få storslagna idéer och koncept som förändrat mitt sätt att se på världen och som accelererat min utveckling. Några av dessa har varit:

Det röda pillret, att förstå sexuell dynamik. Att förstå paleo/lchf, vad vi människor är anpassade för att äta. Meditation/ Mindfulness , hur vi kan leva fullt ut genom att vara närvarande i nuet.

Men jag kan säga utan tvekan idag att fördelarna med 5amclub är den enskilt viktigaste lärdomen hittills i mitt liv.

Inspirationen

Att gå upp extra tidigt och ha några särskilda morgonritualer är knappast ett nytt koncept, och det är många inspirerande entreprenörer, atleter och tänkare som förespråkar detta. Men två böcker som jag läst och lyssnat på flera gånger är:

 1. The Miracle Morning: The not-so-obvious Secret Guaranteed to transform your life before 8AM av Hal Elrod.
 2. 5 Am Club: Äg din morgon, förändra ditt liv, av Robin Sharma.

Trots att det var många år sedan jag läste dessa böcker för första gången, och trots att jag läst dem flera gånger, ignorerade jag det viktigaste budskapet i dessa böcker, det vill säga fördelarna med att börja tidigt. Jag kan rekommendera båda dessa böcker!

Varför just klockan 5? Och varför på morgonen?

När jag började skriva på Twitter om mitt åtagande att gå upp klockan 5 på morgonen, triggade detta fler än många av mina mest kontroversiella artiklar. Folk verkade tro att jag såg ned på dem om de inte gjorde som mig, något jag aldrig påstått eller insinuerat. Jag spelade till och med in en video på min YT-kanal för att reda ut detta.

Det händer inget magiskt vid just klockan 5, jag vet att många går upp den tiden för att de måste hinna till jobbet, medan andra jobbar natt och kommer hem vid den tiden. Jag har själv varit i den sitsen. Det är inte klockslaget som är speciellt, utan idén om att avsätta tid för dig själv där du gör vad som betyder mest för dig, som för ditt liv framåt.

Om du börjar jobba 21 på kvällen och brukar gå upp 18, kanske du kan gå upp 16 istället? Om du normalt sett går upp 5 för att hinna till jobbet vid 7, kanske du går upp 3 istället (det har jag gjort förr).

Vad är fördelarna med att gå upp före alla andra?

 • Hur relevanta var och en av dessa fördelar är kommer givetvis skifta från person till person.
  För mig som småbarnsförälder är den första och kanske största fördelen, att jag hinner upp innan barnen vaknar och kräver all min uppmärksamhet.
 • Det är tyst och lugnt vid denna tid på morgonen mer än någon annan tid på dagen, inte bara i min lägenhet, men utanför den och överallt omkring mig. Således en perfekt tid för aktiviteter som kräver koncentration (mer om det senare).
 • Jag är fullt utvilad (förutsatt att jag lagt mig tidigt kvällen innan, kommer till det). Jag skulle givetvis kunna lägga mig senare på kvällen i stället, men då är jag trött efter dagen och mitt huvud är fullt av tankar och intryck.
 • Det blir lättare för mig att vara disciplinerad på kvällen. Jag gillar popcorn och tv-serier lika mycket som de flesta, därför är det särskilt svårt att motstå. Men om jag vet att jag måste upp klockan 5 dagen efter är chansen minimal att jag kommer vilja vara upp sent.
 • Får bättre sömn. Om jag varit uppe sedan klockan 5 kommer jag vara tröttare än vanligt på kvällen och ha lättare att somna. Det blir naturligare för mig att äta en rejäl frukost och inte vilja äta mycket på kvällen (den vanligaste tiden för de flesta att överäta och som stör nattsömnen).
 • Du får de saker som är viktigast för dig gjort i början på dagen. Oavsett om ditt högsta mål är att få en bättre fysik, skriva en bok eller bygga en motorcykel, om du gör vad du behöver göra dagligen för att nå ditt mål direkt på morgonen, kommer resten av dagen att kännas betydligt lättare och mer meningsfull.
 • Om du börjar dagen med att göra något du brinner för, kommer du ha lättare att komma upp ur sängen på morgonen och du kommer vara mer motiverad att lägga dig tidigt kvällen innan.
  Att gå upp tidigare gör att du känner dig mindre stressad resten av dagen, du behöver inte tvinga dig ur sängen, skynda till bilen/bussen, du har hunnit vakna, planera och förbereda dig ordentligt för dagen.

Om du dessutom lägger in ett träningspass, meditation och en nyttig frukost till din rutin, kommer du sannolikt vara mer skärpt, positiv och energifylld än de flesta är på dagen.

Hur ser min morgonrutin ut? Måste din vara likadan?

Eftersom de flesta av oss har olika mål, vore det konstigt om vi hade exakt samma morgonrutiner. Någon som fokuserar på att bli miljonär och någon vars huvudfokus är att bli kroppsbyggare kommer sannolikt behöva olika prioriteringar. Morgonrutinen bör inte heller vara skriven i sten, med tiden förändras sannolikt dina behov, däremot finns det några saker som jag (och tidigare nämnda författare) anser borde ingå i en morgonrutin.

Fysisk träning:

oavsett om ditt huvudmål är att få en grym fysik eller inte, är det viktigt att du har något fysiskt moment med i morgonrutinen. Det förbättrar dina kognitiva förmågor, gör dig lugnare, förbättrar din nattsömn med mera. Manligt testosteron är oftast som högst på morgonen, så det är bra att utnyttja denna tid för muskeltillväxt.

Meditation/yoga:

jag har tidigare skrivit en artikel (länk) om fördelarna med meditation (kommer även skriva en om yoga framöver). Meditation gör det lättare för dig att kontrollera ditt känslotillstånd under dagen, sänker ditt blodtryck, hjälper dig att fokusera och gör dig mer lugn överlag.

Ta hand om ditt inre:

en av fördelarna med att gå upp extra tidigt är att du hinner förbereda en rejäl och nyttig frukost. För några år sedan hörde jag Dolph Lundgren upprepa ordspråket ”ät som en kung på morgonen, som en prins till lunch och en tiggare på kvällen”. Då var detta raka motsatsen till min egen rutin, men idag fattar jag.

Ta hand om ditt yttre:

om du vill höja ditt självförtroende, känna dig fräsch och göra så att andra kommer bemöta dig bättre under dagen, se till att sköta din kroppsvård och klä dig snyggt. Jag säger inte att du bör överdriva och spendera lika lång tid i badrummet som din flickvän, men se till att vara så ren och prydlig som du kan utan att behöva göra avkall på de andra rutinerna. Det är bevisat att vår klädstil påverkar vår självuppfattning och därmed vår prestationsförmåga.

Läs mer i min artikel ”bemästra din stil”.

Planera för dagen:

en av de absolut största fördelarna med att gå upp extra tidigt är att du hinner planera din dag. Inte bara dina att-göra-listor och kalender, men även planera för oförutsedda hinder, om bussen är sen, din träningspartner ställer in och så vidare. Detta kommer ge dig känslan av att ligga steget före alla dina plikter och göromål och känslan av att det är DU som kontrollerar ditt liv.

Hur går jag med?

Det enda du behöver göra för att vara med i 5amclub är att gå upp senast 5 och börja med din morgonrutin för att erövra dagen. Om du vill bli en del av mitt lilla (men växande) community av vinnare, tar du en bild på dig själv görandes något ärofyllt i din morgonrutin, som att träna, skriva, studera eller dylikt. Om din ”morgonrutin” är att klia dig på tårna vill varken jag eller någon annan se det.

Lägg upp din bild på Twitter eller Instagram och tagga med #5amclubmedernst så får du mitt högtidliga godkännande. Tillsammans med mig och de andra äregiriga krigarna tar vi tillbaka morgonen, en dag i taget. Nu krigar vi!