När livet ler mot mig och gynnar mitt liv är jag tacksam, och när motgångarna avlöser varandra ser jag en chans att utvecklas. Detta enkla synsätt gör att det mesta går att ta sig igenom – ständigt som en bättre man.

Det som inte dödar, härdar – det som inte härdar, dödar

Jag lever och frodas i nitzscheansk anda (läs mer om Nietzsche här). Det som inte dödar, härdar. Det är en lika enkel som provocerande sanning. Som jag och Ernst diskuterade, kan man även vända på detta talesätt: det som inte härdar, dödar. Den som har det för lätt i livet kommer sakta att degenerera, eller förbli oförberedd inför jobbiga perioder, och framförallt undvika all form av utveckling. Alla motgångar är potentiella läromästare.

I och med att talesättet från tysken med den brutala mustaschen är så pass utslitet, och för att den hårdföra synen på utveckling retar många, är min inställning ofta irriterande för andra. Jag har stött på allt från ”vad tuff du är då” till uttalanden i stil med att jag kastar ur mig floskler och, självklart, är en otäck elitist. Nå, det är inget jag bryr mig om. Men faktum är att motstånd mot härdningstänkandet är stort.

Krossa dina rosa glasögon

En av livets hårda karameller är det röda pillret (läs mer om detta här). Även om det röda pillret i mångt och mycket är relaterat till kvinnor, anammar jag det på alla livets områden (om detta har jag skrivit här). Jag ser en skönhet och ära i att gå desillusionerad genom livet, och ändå undvika bitterhet/misantropi. Det är en svår balansgång, då den desillusionerade gärna sätter sig i ”von oben”-position och hatar alla de som han genomskådar. Men det går att behålla sin optimistiska inställning, och mitt främsta råd är att söka gemenskap med andra män som har kraft och mognad nog att säga till dig på skarpen. Saknar du gemenskap? Starta ett gäng.

Själv tackade jag nyligen en närstående för att jag, oplanerat, utsattes för flera större prövningar i mitt liv. Detta ledde dels till att visst skygglappsbeteende avslöjades hos mig, men även att jag fick en jobbig läxa att lära och ett smärre berg att bestiga rent mentalt. ”Du hjälpte mig stampa sönder mina rosa glasögon, och jag är tacksam” sa jag, till personen.

Räkna med motgångar, men utan oro

Vad jag vill säga med exemplet om rosa glasögon är att du bör förbereda dig på att livet kan bli tufft, att det kommer ovälkomna överraskningar. Räkna med det, men tänk inte om det som något du bör oroa dig för. Sträva istället för att bli tillräckligt stark för att våga vara optimistisk även när det stormar på livets hav, och när dess vågor hotar att tillintetgöra dig. Det finns de som sitter och oroar sig hela livet, för att en gång på ålderns höst få tänka ”det var det jag visste!”. Men då kanske hela livet har svärtats av negativitet, och i princip gjorts värdelöst.

Miljardären Richard Branson har sagt många bra saker. En av de som fastnat hos mig är ”cover the downside”. Det han menar är att du ska ha en lösning på det värsta som kan hända. Om du har det, har du en lösning på allt. Detta innebär att du kan se fram emot vad som kommer härnäst, istället för att sitta där med ständigt malande oro i kroppen.

Sök upp motgångarna!

Sträva efter att leta utmaningar, sådant som har potential att få dig att växa. Om du inte får naturliga motgångar i ditt liv kan du alltid klättra i berg, starta företag, börja med kampsport, skaffa barn eller göra något annat som kräver att du anstränger dig för att bemästra situationen. Om du inte dör på kuppen så kommer du att bli en bättre man.

Genom att utsätta dig för prövningar kommer du att växa även mentalt, och är naturligt förberedd på alla oväntade skruvbollar som livet kastar mot dig. Detta gäller inte minst i förhållanden, på ditt arbete och i vardagen. Den som har tränat på att hantera prövningar kommer att vara bäst på att hantera prövningar. Så enkelt är det.

Läs mer:

Stå stark i en svag värld

Var tacksam för prövningar

välj smärtan först