Utan att drabbas av ångest hade jag troligen aldrig intresserad mig för produktivitet. Förklaringen är den koppling som finns mellan dessa.

Fem år som döende

Ångest är mer än att ha problem att välja mellan Coca Cola och Pepsi, eller att vara nervös inför en tenta. För mig var det ett levande helvete, där jag dagligen mådde dåligt över att mitt liv snart skulle ta slut. Jag var fullständigt övertygad om att vara döende, och detta varade mer än fem år.

Hur ångest och produktivitet hänger ihop

Grunden till ångesten var min ängsliga läggning, mina katastroftankar och oro inför allt. Om någon gick bakom mig från bussen trodde jag automatiskt att personen tänkte överfalla mig med kniv.

Det som knuffade mig över kanten var dock tanken på att, som ung man, inte ha uträttat något av värde i mitt liv. Jag var ett misslyckande. Oproduktiv, meningslös, utan att arv att lämna efter mig. Jag visste det inte då, men jag hade behövt uträtta sådant som ledde till känslan av framgång.

Vägen ur mörkret, in i struktur

För oss tänkartyper är helvetet att få för mycket tid över för tankar. Åtminstone så länge vi inte kan hantera oss själva. Jag var ännu inte redo för att hantera mig själv, och då distraherade jag mig själv med dataspel, musik och sex. Inte alkohol eller droger – något jag är glad över.

När jag, via en onlinekurs, lärde mig självkontroll och kroppskännedom släppte mycket. Det gick ganska snabbt nu, och jag förstod kraften i meditation och fysisk träning. Jag lärde mig även att målsättning, planering och struktur är helt nödvändigt för att hålla tankarna i schack.

En bok om att vara produktiv

Jag jobbar just nu på min tredje bok. Känslan är att detta kommer att bli ett viktigt verk. Det kommer att knyta samman metoder för effektivt arbete med preventivt arbete mot psykisk ohälsa och förlorande mindset.

De flesta böcker inom genren produktivitet är för singelmän utan barn som tjänar gott om pengar. Min bok blir annorlunda. Den kommer att rikta sig till alla oss som inte bara hindras av dygnets för få timmar, utan av oss själva.

Genom att bli framgångsrika mår vi bättre. Genom att vara produktiva känner vi oss framgångsrika.

Läs även:

Hur du hanterar ångest 1
Hur du hanterar ångest 2
Vinn över din nybörjarångest
Fem enkla produktivitetstips
Därför är det viktigt att vara produktiv