Hur många ”experter” känner du på hur samhället ska skötas? Jag känner också min beskärda del. En majoritet av dessa är personer som tycker sig ha lösningar, men vill aldrig genomföra dem. Gnäll utan handling.

Vilka alternativ finns det för den som är missnöjd med samhället?

Det finns bara några få alternativ för den som är missnöjd med sakernas tillstånd i den värld vi lever i.
* Att gå till handling – politiskt eller på annat sätt, kanske genom att bedriva ett företag som verkar för ett syfte
* Att agera för förändring genom att bearbeta personer med makt, exempelvis genom att skriva konstruktiva förslag (nej, att skriva ”det är på väg åt helvete” på Facebook räknas inte)
* Att acceptera att världen är usel
* Att gnälla över hur dåligt allt är, men utan att göra något åt det
Det sista alternativet är mest tänkt som ett skämt, men det är ändå det alternativ som allra flest väljer. Själv har jag valt att acceptera världen som den är.

Hur kan en undermålig värld accepteras?

  • För det första bör du omgående sluta läsa/se på nyheter. Detta är en aldrig sinande källa av pessimism, och som dessutom ger en snedvriden bild av hur världen är beskaffad – både på gott och ont. Det är inte heller värt att lägga energi på att fundera över hur media vinklar saker, vad som är sant och vilka tidningar som är bra eller dåliga. Bara släpp allt som har med nyheter att göra.
  • För det andra bör du släppa din egen idealbild över hur en värld borde fungera, har fungerat eller kommer att fungera. Inga förväntningar. Förväntningar ger jämförelser, och jämförelser ger upptäcker av brister. Dessa brister sänker humöret och därmed allt du företar dig.
  • För det tredje bör du utgå från att de människor som kommer i din väg sannolikt försöker utnyttja dig eller på annat sätt göra din vardag sämre. Den romerske kejsaren Marcus Aurelius räknade varje dag med att få ha med skitstövlar att göra – och blev oftast positivt överraskad.
  • För det fjärde bör du sänka blicken mot den egna gruppen – ge upp tanken på storskalighet, evig fred, att länder kommer att sluta kriga med mera. Skit i världen – bygg din egen.

Blir man inte pessimist av de där råden?

Nej. Jag lever varje dag enligt mina egna råd. Eftersom jag inte skvätter energi på personer som jag inte känner, och inte sträcker ut min generositet till allt och alla – finns det gott om gåvor att ge. Jag ger käääärleken, som Thomas di Leva kanske hade sagt. Jag räknar inte med något och blir inte besviken, men däremot uppskattar jag gåvor och värdigt beteende från andra desto mer. Och att jag klarar mig utan nyheter tvivlar du nog inte på, inte sant?

Men varför stannar du i denna värld som du egentligen tycker att är rätt kass?

Svaret är att jag vinner på det. Jag har bra människor runt mig, ett bra jobb (flera bra jobb) och lever både gott och framgångsrikt. När jag accepterar sakernas tillstånd blir det ingen friktion, som det annars hade blivit om jag gått runt och varit missnöjd varje dag. En dag är planen att skapa något nytt ihop med mina utvalda få, men den dagen är inte kommen än.