Efter artikeln ”Själv är inte bäste dräng” fick vi en reaktion från en läsare, som anser att vissa saker bör en man kunna och göra själv. Han ser att ”lösa saker själv” och ”slösa tid” är något som utvecklar en man och bygger karaktär. Här kommer vårt svar på detta.

Först och främst, det är alltid välkommet med feedback – oavsett om ni håller med oss eller inte. I det här fallet visade det sig att vår syn skiljer sig till viss del, men att vi båda såg styrkan i att skapa sammanslutningar med andra män, där vi delar upp uppgifterna.

Misslyckanden är viktiga

Läsaren, som svarade oss på Twitter (följ vårt konto här) har rätt i att en man behöver utforska och hitta sin väg själv. Det bygger mycket riktigt karaktär. Det är viktigt att få misslyckas, för det är misstagen som är de bästa lärdomarna. Därmed är det, trots ofärdigheten, nyttigt att ta sig an sådant som är extra svårt. Om inte annat så bygger det självförtroende och självkänsla – plus att det blir än mer tydligt vad man inte ska ägna sig åt.

Förtydligande från förra artikeln

Egentligen var förra artikeln ingen uppmaning att helt låta bli allt som inte är ens mästargren. Att ge upp i förväg, och att inte försöka lösa sina egna problem – är inte utvecklande. Det som missförstods är att artikeln pekade på personer som, mot sitt eget bättre vetande, gör saker de bevisats undermåliga på, men som gör detta ändå. Det vill säga, slösar bort sin tid medvetet av ren envishet och snålhet. Jag kan dra mig till minnes den lilla byn jag kommer från, där samtliga män i byn lärde sig sota sina egna pannor (alla eldade med ved på den tiden). När de sotade pannorna tog det vissa flera timmar. Besparingen? 300 kronor om året, som var sotarens avgift. En studie i dumsnålhet om du frågar mig.

Hur det såg ut och ser ut i stammar

I en sammanslutning med andra män kommer det snart att kristalliseras ut roller. Någon blir krigare, någon tillverkar vapen, någon sköter marknadsföringen (ja, om vi snackar nutidens tribe) och någon bygger hus. Rimligen vill ingen i gruppen ha teoretikern som husbyggare, utan kanske att han blir den som gör ritningar i så fall. Den som är bäst lämpad för uppgiften kommer att få den, och den som gör sin uppgift dåligt kommer att bli uppläxad.

Hur hittar man sin uppgift?

Här kommer det som ger läsaren rätt. Det enda sättet att hitta sin väg, sin uppgift, är att göra många olika saker. Testa. Trial and error. Det är långt ifrån alla som har sitt livs kall klart för sig i barndomen (eller ens i vuxen ålder). Därför är det i någon mening bra att testa sig fram, och därmed försöka själv. Men den dagen det står fullständigt klart att du är usel på något – avbryt övningen och låt en kunnig person ta över.

Några universella ”bra att kunna”-saker finns det också så klart

Vilka dessa är? Fundera på vad du skulle behöva för att överleva ett år i vildmarken. Fundera på vad du behöver för att hitta likasinnade och bilda en sammanslutning. Fundera på vad du behöver för att klara vardagen på egen hand.