Det är lite typiskt svenskt att gå och bära på vreden utan att göra något med den. Det är också typiskt mr Nice Guy att göra så. Om du inte får ur dig skiten kommer den att äta upp dig.

”Bottling up”

Det engelskspråkiga uttrycket för att bygga upp vrede är ”bottling up” och jag kommer inte på någon bra svensk översättning. Det hela går ut på att du sakta men säkert fyller den där flaskan med några droppar åt gången. Tills den en dag är överfull, och då exploderar. Detta kan ske över en petitess, och risken är stor att någon rätt oskyldig person får skulden.

Det skadliga med att bära på tankar

Medan du går runt med den där halvfulla flaskan vrede inombords drabbas du på flera sätt. Först och främst blir dina egna tankar störda av den här ilskan, och du får mindre vettigt gjort. Tankar på oförrätter och vad andra människor har gjort mot dig kommer oundvikligen att skapa ressentiment, och det konstruktiva sinnelag du behöver för att göra ett bra arbete dyker i papperskorgen. Men det är fysiskt dåligt också. Högt blodtryck, hjärtproblem och magproblem väntar de personer som inte kan tygla sin vrede. Ja, det kan sluta med fängelse också, om du agerar på vreden vid fel tillfälle…

Så kan du undvika att bära på eländet

En stor del av detta blir du kvitt om du ägnar dig åt hälsosam fysisk aktivitet. Det är det passiva grubblandet som ofta ligger bakom ”bottlandet”. Utöver detta bör du ge fan i att läsa/se för mycket nyheter. Dessa två åtgärder återkommer vi till här på Maskulint.

Skapa en ventil

Det sista tipset jag vill ge till dig som riskerar att bära på onödig vrede är att skapa en egen ventil. Själv brukade jag ha en sandsäck uppsatt, som jag matade loss på närhelst någon hade retat mitt humör (ofta är det personer eller myndigheter som lyckas). Det var skönt att få agera fysiskt på ilskan, och få ur sig den direkt. Ett annat tips är att spela ett musikinstrument. Det fungerar även med en papperslapp du kan skriva fula saker på. För mig är det även ett höjdare att lyssna på riktigt brutal musik som metal. Gärna i samband med vedhuggning eller något annat fysiskt. Sex fungerar det också.

Konfrontera

Om det är en person du går runt med knuten näve inför – ta upp ditt problem direkt. Kanske handlar det om ett missförstånd och du har varit sur i onödan. Kanske inte. Se till att få ur dig detta innan ämnet blir känslomässigt laddat. Att vara rak och direkt är ett väldigt bra sätt att motverka sin inre ”nice guy”.