Efter tio år som egen företagare, skilsmässa, kringflackande varannan vecka-boende på två orter bestämde jag mig för att låta ett år gå i bekvämlighetens tecken. Ett år utan grandiosa mål och med fokus på bekvämlighet visade sig vara perfekt för att ladda om batterierna och tänka efter i livet. Här är några upptäckter under detta år – positiva och negativa.

1: Det är skönt med bekvämt

Den som äter chips och ser på Netflix som enda sysselsättning utöver sitt jobb ser med all sannolikhet inte samma tjusning i bekvämlighet som en entreprenör. Varför? För att den som är van att ha det bekvämt kanske inte ens inser att livet är bekvämt.

Jag hade själv haft en osäker tillvaro i tio år, lärt mig att leva det speciella liv som är småföretagarens vardag. Plötsligt var jag anställd, och bodde i en hyresrätt som sköts av någon annan (inte ett hus som jag behövde tina upp frusna rör och lösa stopp i avlopp på själv). Internet gick snabbt, barnen hade gångavstånd till skolan och det fanns alltid pengar på kontot.

Vad skönt livet kan vara! Det som den genomsnittlige svensken upplever dagligen, år ut och år in. Själv är jag fortfarande ovan, och extremt tacksam, för fem veckors semester.

2: Det är lätt att tappa hungern

Bekvämt leder lätt till slentrian. Sakta men säkert blir det enda fritidsintresset att följa serier, att jaga efter underhållning och nöjen. Detta är speciellt farligt om du nyss har inlett ett långtidsförhållande. En annan fara kan vara att endast umgås med nöjeslystna vänner, som är nöjda med att ta en öl efter jobbet eller sjunka ner framför sport eller Netflix.

För oss som vill utvecklas är det av yttersta vikt att hålla hungern vid liv. Detta görs främst genom att umgås med andra män som vill utvecklas och hjälpa varandra att bli bättre på att vara man, och att utvecklas till de bästa män vi kan bli. Hungern hålls också vid liv genom inspirerande poddar, böcker, artiklar, filmer, musik och annat.

Det är också viktigt att skapa en meningsfull tillvaro. En tillvaro du är rädd om. Å andra sidan är en dålig tillvaro, som du vill ur, ingen dålig inspiration.

3: Prokrastinering är en mäktig kraft

Efter ett ”pausår” är det lätt att ta ett till, och ännu ett, och ännu ett. Plötsligt en dag vaknar du och inser att det är tio år sedan du tog en paus från ditt stora syfte, din dröm som skulle bli verklighet. Vad var det som hände? Det var du som började godta att skjuta upp saker som hade kunnat göras direkt.

Det finns flera bra böcker om detta. ”The War Of Art” av Steven Pressfield och ”Outwitting The Devil” av Napoleon Hill är två av dessa. Medan den förstnämnda handlar direkt om prokrastinering, tar den andra upp de mer skrämmande effekterna av att slösa bort sitt liv. Läs båda!

4: Vila ger insikt

Den som kan äta sig mätt, har trygga och glada barn, värme och tak över huvudet är egentligen en rik man. Den avslappning och trygghet detta ger, den glädje som följer, ger möjlighet att sänka garden och gå igenom de utmaningar som livet har gett. Jag fick många insikter och lärdomar när jag hamnade i bekvämlighet.

Jag fick även insikt om vart det är jag vill, vad det är jag vill utveckla eller avveckla i mig själv. När tillvaron är, mer eller mindre, med kniven mot strupen är det svårt att tänka på sånt här. Lätt att ”köra på” utan eftertanke, något som var väldigt lätt hänt som småföretagare.

5: Bekvämlighet ger möjlighet

Den bekväma tiden bör tas till vara på för att förbereda inför det som komma skall. Mitt bekväma år gav upphov till en stor upprensning i livet, att ställa in siktet och att spara pengar. Det är aldrig en dum idé att ha en buffert. Själv inledde jag min bekväma tid med att betala av skulder som jag (tyvärr) hade skaffat mig. Idag är de borta, och jag ser nu till att skapa mig andningsutrymme inför det som komma skall.

Se till att läka dina sår, fylla på reserverna och därefter skapa ett överskott som blir en skyddsmur för dig själv. Men läs även punkterna ovanför, för det är mycket lätt hänt att glida ner i slentrian och passivitet.