Ibland går jag in i mina minnen, för att förstå mig själv i en tidigare version och för att hämta inspiration till uppfostran av mina egna barn. Jag får även en utökad förståelse för hur mina föräldrar hade det, och förstår dem på ett annat sätt än jag gjorde som barn.

Ett omtumlande barndomsminne

Det började med en insikt om att jag inte hade speciellt många minnen från barndomen, något som tedde sig märkligt. Jag lade energi på att söka efter de minnen som faktiskt fanns kvar, och när jag gjorde det dök det upp fler minnen.

Plötsligt mindes jag den gången jag var nio år gammal och föll ner ur ett träd, och stukade foten. Det var en fasansfull upplevelse för ett litet barn, och jag var omtumlad länge efter detta.

Jag mindes även att barndomen, som jag skönmålat i vuxen ålder, inte alltid var så idyllisk. Jag var inte så lätt att förstå när jag var liten, en introvert pojke som slöt sig mot världen. Samtidigt ville jag bli förstådd. Inte lätt för mina föräldrar, som bara var 23 år gamla när jag föddes.

Det var inte så illa som jag tänkte

I vuxen ålder bär vi vidare på barndomens fasor, men i vuxen version. Det är lätt hänt att vi skalar upp det som skrämde oss som små. Jag upptäckte det när jag besökte det där gamla trädet som jag föll ner ur.

Trädet var långt ifrån så stort och ruskigt som jag mindes det. Det hade torkat med åren och inte var det speciellt stort heller. Det var en intressant upplevelse, och jag är glad att jag besökte trädet.

Insikten av att besöka det förflutna

Bara för att du har ett avskräckande minne av något du har misslyckats med, betyder det inte att du är dömd för alltid. Jag mindes ett skräckträd som åt barn levande, och fann ett skröpligt gammalt träd. Medan jag har växt både i kroppen och mentalt, har trädet bara stått där och förfallit.

Så är det andra minnen också. Bara för att du misslyckades en gång, betyder det inte att du ska ge upp. Glöm inte att han som jobbar med sig själv, växer i små steg. Det märks knappt. En dag kan du lyfta tio gånger så mycket som den där stenen du kämpade med som barn.

Jag utmanar dig med denna artikel: vad har du för jobbigt minne från barndomen? Besök det, och se om det finns en utmaning att vinna där för dig.