Bitterhet. Det kan vara så jävla skönt att få gnälla över hur dålig världen är, hur inkompetent statsministern är, eller hur framgångsrika klandervärda människor lyckats bli. Men du uppnår inget, förutom den ljuva känslan av underdogens passivt aggressiva ”elitism”.

Om vi återigen riktar ögonen mot sociala medier ser vi detta dagligen. Någon postar ett konstruktivt citat, noll reaktioner. Någon gnäller över bensinpriser eller invandring – och plötsligt blir det en jävla fart. Anledningen är att det är så mycket enklare att gnälla. Det kräver inget av dig, och du kommer att bli smekt av dina bröder i bitterhet – vilket betyder att ditt ego blir avrunkat.

Sluta gnäll för i helvete

Jag behöver inte skriva så mycket längre. Det här har vi tagit upp så många gånger förr, i olika form. Sluta gnälla bara. Om du inte tänkt agera – acceptera, eller ignorera. Det är faktiskt inte svårare än så. Och dessutom ska du sluta umgås med personer som har pessimism-fokusen. De tar nämligen fram det sämsta i dig.

Här är en läxa till dig

  • Gör detta från och med i dag:
  • Sluta kommentera eller gilla statusar/tweets och liknande som är pessimistiska och inte innehåller förslag på förbättringar
  • Sluta dela ovanstående
  • Klicka endast ”like” på konstruktiva delningar/statusar
  • Ägna mer tid åt människor som INTE använder ”vart är vi på väg” i var och varannan mening

Vad händer sedan?

Ja, vad händer sedan? Iaktta vad som förändras med dig. Men iaktta även vad som händer i ditt flöde på Facebook . Det du gillar är nämligen sådant som du ber Facebook att visa dig mer av. Ju fler inlägg om att världen suger som du gillar, desto fler sådana kommer Facebook (förenklat) att ge dig.

Agera konstruktivt i alla sammanhang – undvik bitterhet

Fråga dig även hur du kan föregå som en konstruktiv förebild i din vardag. Klappa en kattunge redan i morgon.