En renässansman är en man som är bra på flera saker och har flera olika intressen. De flesta män hinner bara bemästra ett område under sin livstid (om ens det). Men inget hindrar oss från att bli bra på flera områden, om bara viljan finns.

Ankra inte skeppet med ett enda ankare, eller livet till ett enda hopp

Epictetus

Vi beundrar män som är bra på många olika saker, som Leonardo Da Vinci, Elon Musk eller den fiktiva karaktären Tony Stark. Den kända författaren Robert A. Heinlein ska ha sagt:

”En man ska kunna byta en blöja, planera en invasion, slakta en gris, styra ett skepp, designa en byggnad, skriva en sonett, balansera en budget, bygga en mur, fixera ett ben, trösta de döende, ta order, ge order, samarbeta, agera ensam, lösa en ekvation, analysera ett nytt problem, skyffla gödsel, programmera en dator, laga en smaskig måltid, slåss effektivt och dö med värdighet, specialisering är för insekter”

Personligen tycker jag att detta citat är lite överdrivet och till en viss del daterat, men principen att en man ska vara välrundad tycker jag är sund. På dagens arbetsmarknad räcker det oftast med att du är specialiserad på ett enda område. Men för att vara en tillgång till dina bröder och din familj är det behjälpligt att vara bra på många saker. Här följer några råd för att närma dig renässansmannens ideal.

Bli bäst på en sak, bli bra på flera saker

Det här kan låta som en motsägelse till syftet med denna artikel. Men jag har på senare år insett att det finns många fördelar med att välja ett specifikt område som du fokuserar mer på än alla andra. Om du inte har väldigt bra genetiska förutsättningar, har du troligtvis bara kapacitet för att bli en mästare på en enda sak under din livstid (som de flesta av oss). Men detta är inget hinder för att bli bra (eller väldigt bra) på åtminstone några områden till. För mer om detta rekommenderar jag böckerna ”Essentialism” av Greg Mckeown samt boken ”The One Thing” av Gary Keller.

Välj intressen som gör dig värdefull i flera olika miljöer

Om du redan är påväg att bli en mästare inom en intellektuell strävan. Finns det mycket att vinna på att välja ett område att bli bra på som inte har lika mycket med intellektet att göra. Till exempel kan du välja att bemästra en sport. Om du väljer en kampsport slår du två flugor i en smäll, du får en bättre hälsa och du lär dig självförsvar. Några andra förslag som gör dig mer värdefull i flera olika områden är; jägarlicens, matlagning, motorsport, datorprogrammering. Bara din egen fantasi sätter gränser.

Fokusera på de områden du personligen dras till

Bara för att du har valt att bli bra på flera områden betyder det inte alltid att du måste välja saker som du absolut inte har något intresse av. Låt oss säga att du älskar att skriva, och du vill bli bra på saker som hjälper dig att nå ut med dina texter. Då kanske du har fallenhet för att förkovra dig i en annan kultur som kan inspirera ditt skrivande. Eller du kanske vill starta en Youtube-kanal för att göra reklam för ditt skrivande. Men du skulle även vilja ha en snyggare design på din sida, men du är totalt ointresserad av datorgrafik, betala då någon annan för att göra den delen. Att bli bra på ett nytt område kräver mycket energi och tid, då underlättar det om du åtminstone har ett intresse för det. Du hinner ändå inte bli bra på allt!

Välj inte för många intressen

Oavsett hur många saker du har ett intresse eller fallenhet för, hinner du troligtvis bara bli bra på ett begränsat antal områden totalt, och kanske bara ett eller två områden i taget. Skriv en lista på tio saker du har ett intresse för, därefter väljer du fyra av dem som du vill engagera dig i. Efter det kan du börja implementera dagliga rutiner för att bli bra på en eller två av dessa områden i taget. Skulle det visa sig efter några år eller månader att du faktiskt känner att det finns utrymma för att bli riktigt bra på fler saker, då lägger du bara till dom.