Genom att bete dig som en vinnare kan du lyckas bättre i livet, och genom att bete dig som en förlorare glider du än längre ner längs eländets spiral. Som vanligt stavas lösningen HANDLING.

Livet är orättvist – acceptera det

Den som går runt och ser sig om ett offer kan inledningsvis ta sig en kalldusch och smacka till sig själv ett par gånger med handflatan över kinderna. Sedan kan han säga ”Livet är inte rättvist, och det är bara idioter som slösar tid på att gräma sig över detta faktum”. Därefter är det dags att börja leda om tankebanor och handlingar.

Självklart finns det vissa som har fått överjävligt med prövningar, medan andra har åkt på den berömda räkmackan i gräddfilen. Vissa är födda i misär och fattigdom, medan andra fick en guldkrona på huvudet redan tidigt. Sådant är livet. Vi behöver lära oss att spela med de kort vi har fått på hand.

Förlusten skapar förloraren

Bland humrarna kan det gå vilt till. När dessa kräftdjur drabbar samman kapas både armar och annat. Den hanne som vinner får access till samtliga honor, och stiger i hierarkin. Förloraren hamnar längst ner i ranking, och kommer förmodligen aldrig att återhämta sig. Det finns en förklaring till detta: när han förlorar ”rewiras” hans hjärna fullständigt, och mängden serotonin sjunker drastiskt. Hos vinnaren gäller det motsatta.

Det är professor Jordan Peterson som berättar om detta i sin bok 12 Rules Of Life (recension kommer senare). Det har helt enkelt forskats på humrar, vilket beror på att en hel del som gäller för humrar även gäller för människor. Faktumet att förlorare ofta fortsätter att bete sig som förlorare även gäller människor. Något som i princip betyder att vissa personer attraherar misslyckanden i livet.

Vi kan göra vad humrarna inte kan

Humrar är rätt korkade varelser, till skillnad från (en del) människor. Vad de inte fattar är att de kan tjuvkoppla sitt serotonin genom att helt enkelt börja bete sig som vinnare, och därmed agera självsäkert och kanske locka honor trots allt. Vi människor kan göra detta (läs vår artikel om ”Fake it until you make it” här). Det är inte så enkelt som att ”tänka positivt”, utan är mer bieffekt av handlingar/beteende.

Jordan Peterson påpekar att vi ska skjuta tillbaka axlarna och gå självsäkert högburna huvuden, stadig blick. Till skillnad från hopsjunkna med blicken i marken. Detta ger tydliga signaler till omgivningen. Den som går som en kung måste vara en kung. Det är inte vad folk tänker, men hur de uppfattar dig. Och när du tar emot deras signaler på ditt beteende, kommer du att känna dig som en bättre man.

Vilka vinnare och förlorare ser du själv?

Medan jag har detta i huvudet ser jag mina sociala medie-flöden på ett annat sätt. Vilka personer ser du som lyckade/vinnare och vilka ser du som misslyckade? Vilka är värdiga som förebilder? Jag har ganska lätt att avgöra helt klart. Det där med kroppshållningen har sin digitala motsvarighet också, naturligtvis.

Tänk på detta när du läser gnäll, hånfulla kommentarer och gliringar framöver. Var medveten om vad du tycker om var och en, och fundera på varför. Var också uppmärksam på ditt eget beteende, digitalt och i verkliga livet. Självklart är denna artikel en förenkling av hur saker och ting fungerar i verkligheten, men det är definitivt ingen anledning till att avfärda rådet och surt sitta kvar i soffan. Ryck upp dig ett snäpp redan idag.