Ju längre du ägnar dig åt en rutin, desto mer självklar blir den. En dag kommer du att agera utan att behöva anstränga dig – rutinen är inte längre en rutin, den är en del av din identitet.

Om att fullfölja rutiner utan ansträngning

Jag anstränger mig inte för att vara produktiv. Efter flera år av att följa checklistor och använda appar, sitter det slutligen i mig. Jag gör saker utan att tänka på dem. De blir gjorda, för att jag inte känner mig som Dan Forslund. Det händer aldrig att jag glömmer bort något av mitt viktigaste. Rutiner som att skriva dagligen och att meditera har blivit ett behov. Jag är produktiv. Men jag behöver inga metoder och verktyg, för att jag har blivit verktyget.

Esoteriskt svammel eller en enkel sanning?

Det är ofrånkomligt att en sån här artikel låter flummig. Alla behöver väl rutiner? Mitt svar är att alla behöver rutiner, på samma sätt som att det behövs en gjutform för att bygga grunden till ett hus. Vi behöver rutiner, som en person som brutit benet behöver ett gips. Vi behöver rutiner, så länge som det vi vill få rutin på inte är självklart.

Bryt loss gjutformen till den nya mannen

I början av varje vana krävs det ansträngning för att lyckas. Det kan vara ett nytt jobb med nya arbetsuppgifter, det kan vara att köra bil eller att skjuta ett villebråd precis efter jägarexamen. Ju mer du gör det, desto bättre blir du – om din inställning är att förbättras. Med tiden blir du van, självsäker och kompetent. Med tiden krävs det allt mindre energi för att göra det som en gång var ”den nya vanan” eller ”den nya rutinen”. När du har uppnått en ny nivå kommer du att känna den i hela din kropp – du kommer att ha uppnått mästerskap, du kommer att vara stolt. Du är redo att bryta loss gjutformen som en gång behövdes för att tvinga in dig i något nytt.

Rensa bort administrationen

Det krävs mod och övertygelse för att rensa bort apparna som ger dig påminnelser, för att sluta planera i kalendern, för att börja lita på dig själv och att ditt undermedvetna faktiskt får dig att fortsätta göra det du ska. Men det är ett nödvändigt steg, den där tilliten. Det kommer att ta så mycket mindre energi att förlita dig på yttre system, och bara göra det du redan är fantastiskt bra på.

Men om en rutin degenererar?

Ibland kommer man av sig med en rutin. En fysiskt vältränad person kanske drabbas av en sjukdom, en produktiv person kanske blir upptagen av familj och jobb under en period. Liknande händer i livet. Då kan du behöva fästa stöttorna igen, och tvinga fram rutinerna tills de sitter igen. De goda nyheterna är att den som en gång uppnått mästerskap, kommer att ha väldigt lätt att återta sin tron – äran. En rutin sitter nämligen i muskelminnet, fysiskt och/eller mentalt.

En varning

Handen ska aldrig vara snabbare än tanken (jag menar detta främst symboliskt). De som sågat av sig händerna på sina jobb på sågverk håller säkerligen med. Dessa ord ska tas med i beaktande. En rutinmässighet och ett mästerskap kan få ditt ego att växa, få dig att bli vårdslös och få dig att sluta utvecklas. Var alltid ödmjuk. En mästare behöver fortsätta att utvecklas för att behålla sin tron. Det går aldrig att sjunka tillbaka och slappna av, vilket även gäller rutiner.