Genom att vara produktiv mår du bättre. Om detta skrev jag i en tidigare artikel. Men varför är det så?

Produktiv betyder lyckad

Jag har försökt komma på något exempel där en produktiv person mått dåligt. Jag menar inte generellt, utan just mitt i ett flöde av produktivitet. Troligen inte. Att vara produktiv är att lyckas uppnå, och känslan av att lyckas innebär en tillfällig immunitet mot att må dåligt.

Vad innebär egentligen produktivitet?

Det är en sak att vara effektiv. Det går att sortera bestick effektivt, pilla navelludd effektivt eller att bygga torn av barnens leksaker effektivt. Du kan absolut bli en mästare på oändligt med onödiga saker – bli effektiv. Men du är inte produktiv. Detta är något annat, då det krävs ett mål eller syfte för att du ska kunna vara produktiv.

Du gör nytta, därför mår du bra

Genom att jobba mot ett mål, eller för ett högre syfte, kommer du oundvikligen att känna att du gör nytta. Detta är ett absolut krav i de flestas liv, eller jag skulle säga allas liv. Den som gör nytta känner sig behövd, och att känna sig behövd är ett av människans grundläggande behov.

Mål+bra metoder=produktivitet

Ja, du börjar förstå min poäng nu. Genom att sätta upp mål, eller åtminstone leva enligt ett syfte, och att med skickligt hantverk, smarta metoder eller listig strategi komma ett steg längre – det är att vara produktiv. En man med ett syfte eller mål, som lyckas med sitt åtagande – det är en man som mår bra. En man som misslyckas med sitt åtagande är en olycklig man.

Slutsatser

Vad du behöver göra är att identifiera ditt mål eller syfte, planera och sätta igång. Är du osäker på vad du vill eller ska göra? Sätt upp ett mindre mål, och träna åtminstone på fullfölja. Även till synes meningslösa mål ger en känsla av mening när de uppnås. Det handlar om att prestera. Lär din hjärna vilken härlig belöning det är. Sätt igång med ditt nya produktiva liv redan i morgon!

Fler artiklar om produktivitet

Tvåstegsmetoden
Fem enkla produktivitetstips