En resa börjar alltid med ett steg. En elefant äts alltid en bit i taget. Och de lata jävlarna hittar alltid på en bortförklaring till att inte agera. Ta de där stegen, och en vacker dag har du gått tusen mil.

Om jag hade vetat hur mycket jobb det var att driva ett företag, hade jag aldrig startat något. Om jag hade vetat hur jobbiga småbarnsåren var, hade jag aldrig skaffat några barn. Samma sak kan sägas om det mesta som kräver uthållighet och tid, och jag kan slå vad om att alla de stora erövrarna kan säga samma sak. På sätt och vis är okunnigheten en välsignelse, eller snarare en förutsättning.

Titta inte på slutmålet

När du står nedanför berget ser det ogästvänligt och omöjligt ut att bestiga. Men det är för att du tänker på slutmålet direkt, och utan att hjälpa det funderar på hur det skulle vara att bestiga berget i ett enda svep. Detta är omöjligt. Denna omöjlighet är vad du matar din hjärna med, och i ditt inre hörs den tydliga förkunnelsen om att det faktiskt inte går.

Dela upp i små steg

Om du istället för att tänka på hur högt berget är, börjar fundera på hur långt det är till toppen. Om du istället bestiger det på en vecka, hur långt behöver du gå per dag? Plötsligt är du fri från tankefällan om allt på en gång, och börjar tänka på hur du ska ta dig upp. Vilka verktyg behöver du? Vilket tält är bäst? Hur mycket mat krävs? Behöver du träna innan?

Målsättning tar dig alltid längre

Det är ett måste att sätta upp mål om du ska få saker gjorda på allvar. Därefter bör du dela in sträckan fram till målet i olika etapper, delmål. Om detta har jag skrivit förut (länk). Ibland finns det ingen möjlighet att sätta ett mål, och då gäller det att tänka till och agera på rätt sätt. När du startar ett företag vet du inte hur det kommer att gå, och samma sak gäller att skaffa barn.

När mål saknas

Du som är förälder eller företagare vet vad jag pratar om. Det är ett så kallat ”leap of faith” att skaffa barn och företag. Du vet inte vad som väntar, du vet inte vilka utmaningar som kommer och du vet inte vem du kommer att bli under processen. Själv slog jag med flera tärningar samtidigt, och skaffade barn och företag ungefär samtidigt. Utan naivitet hade inget av det blivit av, men jag är glad att jag gjorde slag i saken. Dessa två beslut har utbildat mig mycket, och mejslat fram en tålmodig och ödmjuk man.

Hur går man steg för steg utan mål

Poängen är att du behöver titta på det som händer just nu. Men du behöver alltid vara på väg någonstans. Den destinationen bör stakas ut av ditt hjärta. Du får helt enkelt lita på dina större mål, de som säger dig vilket man du vill bli snarare än vad du vill uppnå i affärer, prestationer och så vidare. Därför behöver du ställa dig frågor som: gör detta mig till en bättre man?

Om du gett dig ut på bergsbestigning på måfå, sikta bara på nästa klippavsats. Se vad du hittar där. När du står där, se dig omkring och fråga dig var du ska härnäst. Kommer ditt val att synkronisera med dina övriga mål i livet? Kanske vill du träna benen mer, och väljer därför den sträcka som bäst över dina ben. Kanske vill du träna bort feghet, och väljer därför den mer utmanande rutten. Endast du vet vad som är rätt för dig.

Läs även:

Vikten av att dela upp i delmål

Målsättning, kortsiktiga och långsiktiga mål

Vägen till mästerskap, så blir du en mästare

Du är inte gammal, du är lat