I många fall finns det inget att hämta eller vinna i hätska diskussioner eller konflikter. Det smartaste är att dra sig ur, något som bör ske stillsamt och inte med en smäll. Använd Den vissnande blommans teknik.

Du har säkert sett inlägg i Facebook-grupper från personer som, med buller och bång, berättar att de går ur gruppen. Anledningen spelar ingen roll, det är beteendet som sådant som är problematiskt. Det finns ingen anledning att smälla igen dörren som en sur tonåring. Bara gå ur i tystnad, för det ju för din egen skull du ska gå ur. Ingenting förändras av den dramatiska uppvisningen – mer än att personen drar ett löjets skimmer över sig själv.

Den vissnande blommans teknik

Det finns flera sätt att göra avslut med människor. Du kan endera markera och demonstrativt visa att du bryter, som ett barn. Smälla igen en dörr högljutt och emotionellt. Eller så kan du medvetet låta relationen rinna ut i sanden. Jag kallar detta den vissnande blommans teknik.

Min poäng är att det som inte får vatten, kommer att sluta växa. En blomma utan vatten vissnar till slut, långsamt och odramatiskt. Jag ser på mina relationer som blommor. De jag vill ha kvar ”vattnar” jag, det vill säga lägger energi på. De jag inte vill ha kvar låter jag sakta falna, genom att inte lägga någon energi på.

Lägg ingen energi på drama

Om du har personer i ditt liv som ideligen ställer till med problem, och som dränerar dig på energi, låt relationen till dem sakta dö. Kanske bär du på en ilska gentemot dessa personer, och vill på något sätt vinna eller få en revansch gentemot dem för att kunna gå vidare. Mitt råd är att strunta i prestigen – låt dem till och med tro att de har vunnit/fått rätt. Det viktiga är att du blir av med dem i ditt liv.

Således, håll känslorna i schack och undvik konflikter. Undvik att nappa på uppenbara försök att trigga igång ditt humör eller på annat sätt försöka få respons i grälet. Som vanligt är det bästa rådet att tillämpa stoicism och att sitta lugnt i båten. När din motståndare märker att det inte går att ”få igång” dig, kommer du att bli lämnad i fred.

Du behöver inte vinna

Prestigen och egot är ofta det som förleder oss, och som gör att en situation spårar ur i onödan. Det vet alla som någon gång har fallit offer för sina egna känslomässiga reaktioner. I efterhand kommer ångern över att ha betett sig juvenilt, och tappat ansiktet.

Ett knep är att tänka bort idén om att du måste ha rätt/få sista ordet/vinna diskussionen. Känslan av att vilja täppa till truten på meningsmotståndaren är blott en känsla, och om du kan se en sorts vinst i att låta den andra få det sista hätska ordet blir allting lättare. Backa undan och låt någon annan göra bort sig istället. Hugg inte på betet.