Efter att ha experimenterat med många åtaganden i cirka ett år, har jag nu testat mina egna produktivitetsmetoder. Och reviderat dem, men samtidigt fått nya insikter. En av dessa är: dra ner på engagemangen för att kunna fokusera mer.
Gör färre saker – men gör dem bättre
Det är rätt självklart egentligen: Ju färre saker du gör, desto mer tid kan du lägga på var och en. ”Spread yourself thin” brukar det benämnas när en person inte fokuserar, och det är just precis motsatsen till det du ska göra. Så börja redan i dag med att sluta med sådant som är irrelevant för dig.
Först måste du planera
Om du saknar en målsättning kan det vara svårt att veta vad som är viktigt och inte. Därför: börja med att sätta upp mål. Jag rekommenderar att du tar fem minuter för att fundera vad du vill uppnå på det personliga planet. Sedan tar du fem till för karriären. Fem för resor/äventyr/materiella ”onödiga” saker. Och ytterligare fem för ideella åtaganden eller för att hjälpa viktiga människor i ditt liv. Sätt sedan en tidsplan för varje mål. Obs! Du behöver inte vara realistisk. Om rymdfärd eller miljarder på banken är vad du vill, så skriv upp det. Om du behöver hjälp med planeringen och allt runt, läs Tony Robbins bok ”Awaken The Giant Within”.
Sedan ska du sluta med onödigt skit
Nu har du en planering. Du vet förmodligen vilka uppgifter som är prio för dig. För varje åtagande kan du ställa dig frågan ”är detta av nytta för att uppnå mitt mål?”. Om svaret är nej, sluta med åtagandet. Själv har jag nyligen avslutat ett tioårigt ideellt åtagande (som tagits över av en entusiastisk person med nya idéer) och även lagt ner ett extraknäck som lärare. Vidare har jag börjat outsourca allt mer i mitt företag, och tack vare ett duktigt nätverk är kunderna tacksamma. Även i mina vardagliga arbetsuppgifter har jag letat efter sätt att skala bort onödigheter.
Mästerskap inom räckhåll
För dig som minns Jack Donovans fyra dygder, är en av dessa mästerskap. Mästerskap handlar om att bli riktigt bra på en sak. Om du renodlar dig och slutar med onödiga saker, kommer detta naturligtvis att gynna det du vill bli mästare på. Läs om mästerskap här.
Fler artiklar om mästerskap:
Vägen till mästerskap – så blir du en mästare
Mästerskapets krona – konsten att bli en gud