Är lycka vårt naturliga tillstånd? Om du inte känner dig glad och motiverad hela tiden, är det något fel på dig? Alltfler andliga ”gurus” och författare vill sälja enkla recept för framgång och lycka. Men är konstant lycka verkligen värt att sträva efter?

Det florerar ett populärt inlägg på Facebook från en ”andlig lärare” som kallar sig Jesse Elders. Han inleder med att säga ”Fakta” och fortsätter därefter med påståenden som: om du inte vaknar upp pigg och utvilad varje dag. Om du inte älskar varje sekund av att leva. Om du inte känner att varje utmaning gör dig glad, och så vidare…

”Då har du inte förstått meningen med universum. Att livet egentligen är okomplicerat och fyllt av rikedomar. I slutet av inlägget finns det en länk till hans 21-dagars kurs som tydligen ska lära dig allt det här”.

Lycka har aldrig varit människans normala tillstånd

Jag vet inte om Jesse tror på sitt eget budskap. Eller om han bara försöker tjäna pengar på människor som mår dåligt. Men det finns inte många källor som stödjer hans påståenden..

Ur ett andligt perspektiv är lycka definitivt inget självklart, den första ädla sanningen i Buddhismen till exempel lyder ”livet är lidande”. Ur ett historiskt och evolutionärt perspektiv är lycka inte heller något naturligt tillstånd. I boken ”lyckofällan” förklarar författaren och psykologen Russ Harris att under större delen av vår hårda mänskliga existens har känslor som lycka snarare varit ett undantag än en regel.

Att säga till människor som mår dåligt att de egentligen borde vara lyckliga hela tiden, får dem troligtvis att må ännu sämre. Om du inte är glad hela tiden måste det ju vara något fel på dig, eller hur? Såvida du inte köper deras kurser eller böcker, som de av ren välvilja säljer till förmånliga priser?

Du behöver inte vara glad hela tiden för att vara framgångsrik

Att känna sig lycklig hela tiden är inte heller nödvändigt för att uppnå framgång. Jag är personligen ingen konventionell framgångssaga eller någon muntergök, så mitt exempel är ingen bra referens.

Däremot har jag regelbunden kontakt med flera framgångsrika och tillsynes lyckliga människor. Både i mitt personliga liv och i mastermind-grupper. Jag har läst hundratals självbiografier om världens mest framgångsrika människor i olika områden. Och jag lyssnar flera gånger i veckan på intervjuer med kända entreprenörer och atleter på poddar som ”Entreprenour on fire” och ”Tim Ferriss poscast”.

Det jag lärt mig under de snart tjugo år som jag ägnat mig åt personlig utveckling, är att alla har dåliga dagar då de verkligen mår skit. Faktum är att de mest framgångsrika människorna i världen, väldigt ofta haft fler dåliga dagar än de flesta människor.

Och ja! De upplever fortfarande dagar då de mår dåligt, när det känns som att allting går fel, och de inte ens vill kliva ur sängen på morgonen. Det som många gånger skiljer dessa människor från många av oss andra (mig inkluderat), är att de fortsätter kämpa trots att de mår dåligt.

De går till gymmet även när de känner sig trötta och omotiverade. De fortsätter att leverera sitt arbete, på nätet, på kontoret, i löpspåret, även när ingen annan tror att de har någon chans att lyckas. De lagar en nyttig sallad när magen kurrar och varenda cell i deras kropp skriker efter en kebabtallrik med pommes och läsk. De fortsätter att lyfta på luren och ringa fler potentiella kunder och klienter, efter att ha fått omkring tvåhundra ”nej tack” och ”jag är inte intresserad”.

Lär dig att hantera lidande istället för att jaga lycka

Det som verkligen gör oss lyckliga och framgångsrika i längden är inte beroende av att du känner dig glad och motiverad varje dag. Det handlar om konsekvent, målmedvetet och ihärdigt arbete alla dagar, oavsett hur du mår. Om du är allvarligt deprimerad eller mår dåligt hela tiden är det såklart viktigt att stanna upp och fundera över dina prioriteringar. Eller eventuellt söka psykologisk hjälp.

Men om du arbetar hårt för att åstadkomma något storslaget, för att bli storslagen! Då är det helt naturligt att du kommer att uppleva lidande, tristess, trötthet, smärta och perioder då det känns som att du bara vill ge upp. Om det var enkelt att få drömkroppen, starta ett framgångsrikt företag eller bli en mästare inom ett område, då skulle alla göra det.

Istället för att konstant försöka undvika lidande och jaga ”lycka” rekommenderar jag istället att du lär dig att hantera motgångar, lidande och nederlag. Då skapar du mer utrymme för upplevelser av lycka och tillfredställelse. Studera Stoikerna och omfamna en spartansk livsstil. Jag rekommenderar följande artiklar:

https://maskulint.se/andlig-och-mental-utveckling/fordelar-med-att-leva-spartanskt/
https://maskulint.se/andlig-och-mental-utveckling/stoicism-kan-hjalpa-dig/
Kolla även in boken Lyckofällan https://www.adlibris.com/se/bok/lyckofallan-9789127133136