Andlig och mental utveckling

Få stopp på tankesurret snabbt med noting-tekniken

Genom att övervaka dina tankar och känslor kan du enkelt avbryta tankespinn, något som ger mer harmoni samtidigt som det hjälper dig att somna snabbare på kvällarna.

Noting – att notera

Jag har hållit på med meditation i många år. På senare år har jag lärt mig nya tekniker, och bland dessa är det noting som sticker ut som den mest verksamma. Noting går enkelt beskrivet ut på att notera ditt eget beteende, genom att tala om för dig själv vad som händer.

Så här går det till att träna noting:
Meditera som vanligt, med fokus på andningen. Så fort tankarna sticker iväg noterar du detta genom att tänka ”nu tänker jag”, och så fort känslorna drar igång noterar du detta mentalt genom att säga ”känsla”. Något mer än så är det inte att hålla reda på.

Därför fungerar det

Poängen med noting-meditation är att du tränar din hjärna att vara uppmärksam på det som händer. Framförallt att du, den som övervakar processerna, är överordnad såväl tänkande som kännande. Det är annars lätt att vi identifierar oss med tänkandet. Men vi är våra tankar lika lite som vi är bilarna vi betraktar på en trafikerad väg.

Det är i skarpt läge, alltså inte under meditation, som denna teknik briljerar. Personligen upplever jag det som att noterandet är som stoppsmällar mot tankesurr. Även om vi bara betraktar och säger ”tänker” blir resultatet ett avbrott. När tankarna försökt varva igång ett antal gånger, kommer de slutligen att lägga ner. Känslan av kontroll som infinner sig, ger harmoni.

Vad detta har gett för mig

Personligen kan jag ibland ha problem med att tankarna härjar i hjärnan när jag ska sova. Och är det inte tankarna så är det kroppen. På det här viset har jag undvikit en hel del sömnlöshet. Även när jag har haft jobbiga tankar och kval över situationer i livet har noterandet av tankespinnet avbrutit och gett mig en god natts sömn.

Jag har vidarebefordrat detta tips till fler personer, och jag vet att tekniken inte bara har hjälpt mig. Jag rekommenderar varmt denna meditationsteknik, som för övrigt fungerar lika bra mot katastroftankar och panikångest även när du inte mediterar. Om du vill lära dig tekniken mer på djupet, kolla in appen Headspace som lärde mig detta.

Tidigare artikel

Getting Things Done - den bästa metoden för att få saker gjorda

Nästa artikel

Skillnaden mellan en NPC och en player - vad är du?

Författaren

Dan Forslund

Dan Forslund

Dan Forslund är en författare och coach med produktivitet och psykisk hälsa som fokus. Utöver produktion av böcker driver han en podd och håller workshops i produktivitet. Till vardags jobbar han som SEO-strateg och content writer.

Läs Dans texter om produktivitet och personlig utveckling på hans blogg: danforslund.se

Inga kommentarer

Kommentera