Andlig och mental utveckling

Fake it til you make it – fungerar det?

Konceptet ”Fake it til you make it” är vanlig flera sammanhang som rör personlig utveckling. Oavsett om det rör karriär, hälsa eller framgångar med kvinnor. Men är det i grunden självbedrägeri eller en framgångsrik mental strategi?

I filmen ”Dangerous Minds” där Michelle Pfeiffer spelar en lärare som får jobb i en våldsam förortsskola i USA. Använder hon sig av en okonventionell strategi för att motivera sina studenter. En dag säger hon till eleverna, från och med idag är ni alla toppstudenter och ni har högsta betyg i min klass.

Allt ni behöver göra är att lyssna på mina lektioner och klara mitt prov i slutet av terminen. Läraren åker även hem till elevernas föräldrar och berättar för dem att deras barn är de smartaste eleverna hon haft till föräldrarnas lycka.

Genom att göra detta får hon de tidigare misslyckade studenterna att för första gången känna sig framgångsrika. Och genom att berätta för deras föräldrar om hur bra dom är, tvingas eleverna arbeta hårt för att upprätthålla deras stolthet över dom. Detta kan ses som ett exempel på konceptet ”Fake it til you make it”, låtsas att du är där innan du är där.

Skillnaden mellan positivt tänkande och önsketänkande

En del människor tror på allvar att avsikter i sig självt räcker för att nå framgångar, som i boken ”Hemligheten”. Men för att citera Tony Robbins ”avsikter betyder ingenting, avsiktliga handlingar betyder allt”. Det kommer inte dimpa ned en check på tiotusen kronor i din brevlåda för att du sitter hemma och tänker på det intensivt.

Om du däremot är övertygad om att du kan tjäna tiotusen kronor om du arbetar hårt mot ett mål, och du faktiskt agerar. Då kan detta tänkande vara till en stor hjälp.

Den verkliga ”hemligheten” bakom avsiktligt tänkande

I böcker som den tidigare nämnda ”Hemligheten” tar författaren upp exempel på människor som fått det dom vill ha genom att föreställa sig att dom redan har det. Ett exempel är en målare som ville dejta bättre kvinnor. Genom att applicera ”Hemligheten” började han måla den typ av kvinnor han ville ha, och föreställde sig att han dejtade dem. Genom magiska krafter började sedermera denna typ av kvinnor ”dyka upp” i hans liv.

Såhär förklarar jag detta scenario utan hokus pokus. När en kvinna önskar att bli gravid, börjar hon plötsligt lägga märke till gravida kvinnor överallt. Hon känner nästan att kosmos hånar henne. Förklaringen är att den mänskliga hjärnan är en fantastisk sökare efter mönster. När vi har bestämt oss för att vi tror på något, söker hjärnan efter mönster som bekräftar våra uppfattningar.

Detta är kanske mest tydligt inom politiken, där en grupp kan uppleva att dom bor i ett samhälle dominerat av fattigdom och förtryck. Medan en annan grupp upplever att samma stad är ett exempel på frihet och överflöd, trots att dom bor i samma stad.

Vilken bild av verkligheten fungerar för dig?

Du har säkert hört analogin ”är glaset halvfullt eller halvtomt?”. Du kan inte förändra verkligheten genom ditt tänkande, oavsett vad någon kvasifilosof påstår. Men du kan välja ditt perspektiv på verkligheten, och det kan göra en enorm skillnad. Låt oss säga att två personer med exakt samma genetiska förutsättningar bestämmer sig för att börja träna på gym.

Den ena personen är osäker på om han har potential att nå den fysik han vill ha, oavsett hur hårt han tränar. Den andra personen är fullt övertygad om att han har en inre Adonis som bara måste karvas fram genom tunga lyft och en strikt diet. Vem av dessa tror du har störst chans att lyckas?

Mina egna erfarenheter

Jag har använt mig framgångsrikt av konceptet ”Fake it til you make it” inom allt från politiken, till studier och i min relation med kvinnor. Men det område jag har haft störst användning av detta är i min gymträning. När jag var i min absolut sämsta form (gravt överviktig), gick jag till gymmet för första gången på flera år, hundra procent övertygad om att nå en imponerande fysik.

Visst blev jag irriterad av gliringar över min form, men innerst inne log jag i mjugg över det faktum att de som hånat mig inom ett par år skulle vara avundsjuka över min överlägsna fysik. Hade jag inte haft denna övertygelse om en säkrad framgång, hade jag inte orkat med alla timmar av hård träning varje dag, och att gå hungrig i flera veckor tills jag vant mig vid min nya kosthållning.

Hur du använder positiv visualisering i praktiken

Föreställ dig att en avlägsen släkting som nyligen gått bort, lämnat ett avsevärt arv till dig i ett bankfack. I denna släktings testamente står det att du måste uppnå en lista med prestationer innan du får tillgång till arvet. Du vet att din definition av framgång är ditt arv, det finns redan där, i ett bankvalv du inte kan komma åt just nu.

Se på samma sätt med din drömkropp, din drömkvinna, din karriär. Belöningen är redan garanterad, du måste bara bocka av listan på krav för att få tillgång till det.

Tidigare artikel

Sluta praktisera Idiotmedkänsla

Nästa artikel

Om att vara en vinnarskalle

Författaren

Ernst Robert Almgren

Ernst Robert Almgren

Ernst driver bloggen levafett.com där han skriver om LCHF och träning. Han har även en YouTube-kanal och skriver böcker. Robert har en lång bakgrund inom politik och föreningsliv som ungdomsledare och skribent.

4 Comments

  1. […] och därmed agera självsäkert och kanske locka honor trots allt. Vi människor kan göra detta (läs vår artikel om ”Fake it until you make it” här). Det är inte så enkelt som att ”tänka positivt”, utan är mer bieffekt av […]

  2. […] ta de första stegen. Målsättning har vi skrivit om förut, precis som delmål, och artikeln om fake it till you make it är också relevant. Vad du ska jobba med främst här, är att utveckla en tydlig bild av vem ditt […]

  3. […] något fast du inte har någon erfarenhet eller resultat, är bara kortvarig. Läs min artikel ”Fake it til you make it – fungerar det?” för att lära dig mer om […]

  4. […] även:Vilket är ditt helvetesscenario?Fake it til you make it – funkar det?Vikten i att sätta långsiktiga och kortsiktiga […]

Kommentera