Vårt sätt att se på tiden kan göra oss stressade, lata eller uppgivna, beroende på hur vi ser den.

Det finns tre perspektiv på tiden vi har eller som vi tror oss ha. Som sällan stämmer med verkligheten. Och som kan hindra oss från att uppnå vår fulla potential.

1: Jag måste lyckas snabbt

Många lockas av idén om genvägar för att uppnå snabba resultat. Få en sexbräda på trettio dagar. Tjäna en miljon om året för fyra timmars arbete i veckan och så vidare. De flesta resultat går inte att uppnå på så kort tid. Och framförallt är de sällan varaktiga.

Om du till exempel lyckas bli rippad genom att svälta dig i fyra veckor. Hur stor tror du chansen är att du lyckas bibehålla den formen efter det? Många vinner en miljon på lotto och har slösat bort allt inom några månader. Eftersom de aldrig byggt några system för att fortsätta tjäna pengar.

Satsa på att bygga en effektiv livsstil och att etablera smarta rutiner istället. Då kommer du bli framgångsrik och fortsätta att vara framgångsrik. Och ditt liv kommer inte att vara fyllt av lika många toppar och dalar.

2: Jag har all tid i världen

Ja självklart kan du starta firman, bygga drömkroppen och resa jorden runt när du är sextio. Men det finns inga garantier för att du ens kommer att leva till dess. Och många utmaningar blir svårare med tiden. Varför vänta?

Om du tjänar en förmögenhet innan fyrtio har du mer tid att njuta av det än när du är sextio eller sjuttio. Och om du väntar kanske du drabbas av cancer eller hamnar i en svår olycka som gör det omöjligt för dig att jaga dina drömmar. Ta chansen nu.

Det bästa perspektivet är att skynda med att sätta igång, att växa sakta och tålmodigt, men inte vara stressad över stora resultat. Det viktiga är att du agerar. Om det inte går exakt som du hoppades, då har du i alla fall försökt. Om du väntar för länge, kommer du en dag se tillbaka och tänka ”tänk om”.

3: Jag har inte tillräckligt med tid

Jag är trettiosju år gammal och jag träffar ofta män som nyss fyllt trettio och ibland yngre män som redan tror att deras bästa tid är förbi. Samtidigt känner jag män som är dubbelt så gamla som mig, som startar företag, dejtar vackra kvinnor, och som är mer vältränade än de flesta tjugoåringar.

Ja den bästa tiden för att börja jaga dina drömmar var igår. Men den näst bästa tiden är idag. Om du känner att du inte använt den tid som varit på bästa sätt, är det en bra anledning för att slösa bort resten av din tid?

Oavsett om du är tjugo och inte gör något vettigt, för att du tror dig ha all tid i världen. Om du är trettiofem och känner dig stressad att hinna göra något av ditt liv innan du blir ”gammal”. Eller om du är sextio och tror att det är försent att göra någonting. Är det bästa rådet: börja nu. Spela det långa spelet. Och se till att ha roligt på vägen!