Det är otrendigt att vara minimalistisk. Vi lever i en väldigt materialistisk tidsålder. Där vi ständigt jagar efter mer prylar och åtaganden. Men vad skulle hända om du skalade ned på dina ägodelar? Om du hade färre prylar och inte var uppbunden till en massa saker?

Things you own ends up owning you

– Tyler Durden

Konceptet med minimalism går att spåra till många olika filosofiska läror, som stoikerna och Buddhismen. Det har populariserats genom filmer som Fight Club med citat som ”saker du äger kommer till slut att äga dig”. Minimalismen överlappar även till en viss del med en spartansk livsstil som vi skrivit om tidigare.

Vad innebär en minimalistisk livsstil?

En minimalistisk livsstil betyder i korthet ett enklare liv med färre saker. Ett minimalistiskt kök skulle bland annat kunna innebära att du har EN stekpanna istället för tre eller att du har ett köksbord som går att fälla ihop och därmed skapar mer utrymme. I garderoben skulle det innebära att du har några få klädesplagg som fungerar i många olika sammanhang istället för tjugo uppsättningar av kläder som bara passar vid specifika tillfällen. Men vad finns det då för fördelar med en minimalistisk livsstil?

Du minskar dina utgifter

Det säger sig själv att desto färre saker du har behov av, desto mindre saker behöver du köpa och därmed sparar du mer pengar. Men pengarna i sig representerar inte mer prylar utan mer frihet. Pengarna du sparar på banken ligger där utan att ta plats, och genererar dessutom ränta. När du har mycket pengar har du även möjligheten att jobba mindre och mer tid att göra saker du tycker om att göra, som att resa eller umgås med familjen.

Du mår bättre mentalt

Nästan alla kan jonglera med en boll, två bollar, till och med tre bollar. Men därefter blir det svårare för de flesta att hålla alla bollar i luften, eftersom vår hjärna måste fokusera på fler saker samtidigt. Allting vi äger eller är inblandade i kräver mental energi. Även om du inte går runt och tänker medvetet på allt du har i nattduksbordet, håller din hjärna delvis koll på det också.

Några extra prylar i garderoben kanske inte gör så stor skillnad, men hundratals småsaker i ditt hem, på jobbet, i bilen, i datorn och så vidare ackumuleras i ditt undermedvetna och kan med tiden skapa stress, ångest och en känsla av att inte ha kontroll över sitt liv.

Minimalism är manligt

Cause we are living in a material world
And I am a material girl

– Madonna

Alla som haft en flickvän är bekanta med kvinnors behov av att ”bygga bo”, samla på sig ”en massa fina saker” och så vidare. Jämför bara hur en man som är singel lever, med de flesta kvinnor. Den största anledningen till att män börjar köpa en massa dyra saker senare i livet är ofta att han inlett ett långvarigt förhållande med en kvinna. Detta betyder inte att män är ”bättre” än kvinnor, men vi är bra på olika saker.

En viktig del av att vara en man är att vara praktisk, att få saker gjort och ha koll på de mest grundläggande sakerna i livet. Om vi fokuserar på att skjuta, bära hem och slakta kronhjorten, kan vi överlåta åt frugan att tillaga djuret och duka bordet.